Historisk arkiv

Svak økning i det sesongjusterte sykefraværet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

– Siden 2011 har sykefraværet avtatt sterkt, selv om det har økt noe det siste kvartalet. Tallene bekrefter den positive utviklingen vi har sett siden begynnelsen av 2011, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt.

Det sesongjusterte sykefraværet var i 3. kvartal 2012 på 6,4 prosent. Det er 0,7 prosent høyere enn forrige kvartal og 4,0 prosent lavere enn på samme tid i fjor. Nivået på sykefraværet de to siste kvartalene er det laveste som er registrert i den perioden IA-avtalen har virket.

– Siden 2. kvartal 2001 har det sesongjusterte sykefraværet gått ned med 11,5 prosent. For å nå IA-målet om en reduksjon på 20 prosent, er det viktig at alle jobber for å redusere sykefraværet, sier Huitfeldt.                                                                                                                             

Sykefraværet viste en svak økning både for kvinner og menn fra 2. kvartal til 3. kvartal 2012, men økningen var sterkest for kvinner. Fraværet for kvinner er nå 67 prosent høyere enn for menn. 

– Økningen i bruk av gradert sykmelding ser ut til å ha stoppet opp. Dette betyr at vi må  jobbe aktivt for å sikre at partene i sykefraværsarbeidet ser hvor viktig det er å bruke  gradert sykmelding. Det er mye bedre å jobbe litt, enn ikke å jobbe i det hele tatt. Er du lenge helt ute av arbeidslivet, øker sjansen for at du aldri kommer tilbake på jobb, sier arbeidsministeren.