Historisk arkiv

Gratulerer Buskerud!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Hallingdølen 2. oktober 2010.

 

Sykefraværet synker i Buskerud. De gode resultatene er en kraftig oppmuntring for å følge opp de tiltak vi har forpliktet oss til gjennom IA-avtalen. Det klarte vi ikke i forrige avtaleperiode. 

De siste tallene viser en nedgang i sykefraværet på 13,1 prosent i Buskerud. Det er mer enn landsgjennomsnittet. Nedgangen i Buskerud utgjør 35.661 flere arbeidsdager på årsbasis.

Oppmerksomheten rundt sykefraværet har i seg selv trolig økt bevisstheten hos leger, arbeidstakere og arbeidsgivere. Nedgangen kan bety at vi har snudd den negative utviklingen i sykefraværet, men det er likevel langt igjen til målet i IA-avtalen på 20 prosent.

Da arbeidet mot sykefravær for alvor startet forrige høst var situasjonen alarmerende. Samme dag som vi startet drøftinger måtte regjeringen oppjustere statens utgifter til sykelønn med 3,2 milliarder kroner for å dekke opp merutgifter bare for 2009. Vi var enige om at noe måtte gjøres, og 24. februar hadde vi klar resepten: Økt bruk av gradert sykemelding, tidligere oppfølging av sykemeldte og tettere oppfølging av lege og andre som sykmelder.
Derfor er det ekstra gledelig å se at bruken av gradert sykemelding nå går opp. 22,5 prosent av alle sykefraværstilfeller var graderte i andre kvartal 2010. Dette er den høyeste registrerte bruken siden den første IA-avtalen ble undertegnet. Ekspertutvalget som utredet måter å få ned sykefraværet på, anbefalte nettopp økt bruk av gradert sykemelding.

Nå gjelder det at vi skaper varige resultater. Det kan bare skje gjennom godt IA-arbeid i den enkelte virksomhet. Målet i IA-avtalen om en 20 prosents reduksjon i fraværet er ambisiøst, men det lar seg nå dersom alle virksomheter strekker seg mot de beste innen sin bransje. Systematisk HMS-arbeid er avgjørende. Virksomhetene må kartlegge hva som holder folk på jobben og finne ut hvordan de kan forebygge fravær.

NAV må gjøre sin del av jobben. Både overfor den enkelte arbeidstaker og overfor virksomheten. Mange norske virksomheter er små, og har behov for assistanse og fagkunnskap for å kunne tilrettelegge arbeid på gode måter. Læring må flyte raskt og effektivt. I hvert fylke er det IA-råd, hvor NAV, Arbeidstilsynet og arbeidslivets parter jobber sammen for å identifisere problemer og spre gode erfaringer.

Sist, men ikke minst, oppmerksomheten om sykefravær må fortsette. Sykefraværet i Norge består av mange små enkeltbeslutninger; Om å holde seg hjemme, om å komme helt eller delvis tilbake på jobb, om å syk- eller friskmelde en pasient, om å tilrettelegge arbeid for den enkelte medarbeider. Små endringer i adferd hos oss alle gir fort store effekter. Klarer vi å gjøre den siste tidens fall i fraværet til en varig trend, frigjøres milliarder av kroner. Det betyr at bedriftene kan utvikle sin virksomhet, og at velferdsstaten kan frigjøre ressurser til andre prioriterte områder.

Men først og fremst ligger gevinsten i at mange flere unngår å falle varig ut av arbeidslivet. Derfor, Buskerud, fortsett det gode arbeidet!