Historisk arkiv

Utfordringer i seniorpolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøms hilsen til det nye Statens seniorråd, Oslo 10. juni 2010.

 

Jeg vil bruke Seniorrådet til det det er opprettet for – å gi råd.

Skal jeg få gode råd fra dere, må jeg klare å formulere godt de spørsmålene jeg vil dere skal svar på. Jeg har selvsagt ikke alle spørsmålene nå – men det er likevel tre temaer som det er viktig for meg at dere begynner å tenke på:

a) Fattigdom blant eldre: I 2008 hevet vi minstepensjonen betydelig, og minstepensjonen er vårt viktigste instrument til å hindre fattigdom blant eldre. Derfor må minstepensjonen være høy nok til at ingen eldre i Norge skal oppleve fattigdom. Derfor er det viktig for meg å få tilbakemeldinger fra dere om vi har lykkes med dette, - og hvilke ytterligere tiltak som eventuelt er nødvendig for å gi alle eldre en trygg økonomisk minstesikring.

b) Det er vårt mål å heve den faktiske pensjonsalderen, og få folk til å jobbe lenger. Samtidig er det vår strategi å benytte mer gradering i trygdene, - slik at vi får flere som kan kombinere trygd og arbeid. Jeg tror også det i årene som kommer vil være flere eldre som vil ønske å trappe ned yrkeskarrieren ved å jobbe noe mindre. Dette betyr at det blir et stort behov for jobber som egner seg til å bli kombinert med trygd, - og at dette må være jobber som er meningsfulle både for den personen som skal utføre jobben, - og for den bedriften som det skal jobbes i. Hvordan skal vi få frem et større  tilbud av slike jobber?

c) Vi vet alle at omsorgstjenestene står ovenfor knapphet på arbeidskraft, og vi vet også at mer fokus i denne sektoren må rettes inn på å legge til rette for at flere eldre skal kunne bo hjemme lenger, - og at mye mer fokus må rettes på å bekjempe ensomhet og passivitet blant eldre. Dette betyr at vi som samfunn må øke tilbudet både av praktiske hjelpetjenester og mer sosial og kulturell aktivisering. Spørsmålet jeg stiller til dere er om det er mulig å få vridd mer av innsatsen i Attføringsbedrifter og arbeidsmarkedstiltak mer over på produksjon av tjenester for omsorgssektoren, - jeg er overbevist at det blant de som i dag står utenfor arbeid er svært mange, - som gjennom nytenkning og klok organisering, kan mobiliseres til å produsere gode og nødvendige tjenester i omsorgssektoren. Kan ikke dere begynne å tygge litt på denne ideen, - for å se om ikke det er mulig å forbedre omsorgstjenestene samtidig med at vi også lager et mer inkluderende arbeidsliv!

Jeg vil også møte dere til det neste møtet rådet skal ha tidlig i høst, hvor vi kan gå nærmere inn på utfordringene jeg nå har gitt dere, samt at dere kan komme med utfordringer til meg.

Jeg ønsker dere lykke til med det videre arbeidet.