Historisk arkiv

Høringskonferanse om Hjelpemiddelutvalgets rapport

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Tale holdt av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm på høringskonferanse om Hjelpemiddelutvalgets rapport. Det norske teatret, Oslo, 10. juni 2010.

 

Kjære venner,

Takk for invitasjonen til å få komme å snakke direkte til dere på denne viktige konferansen. Hjelpemiddelutvalgets utredning skal nå ut på høring, og jeg ser på denne konferansen som et startpunkt for høringsrunden. Og for å ha sagt det med en gang; jeg har dyp respekt og forståelse for at spørsmålene som utredningen omhandler, avstedkommer engasjement, diskusjon og at noen kan bli bekymret når det foreslås endringer. Retten til hjelpemidler handler grunnleggende sett om retten til funksjon og muligheten til å delta i samfunnet. Derfor er jeg opptatt av at høringsrunden skal bli en bred og god prosess, der alle viktige synspunkter får komme frem.

Bakgrunnen for at regjeringen nedsatte Hjelpemiddelutvalget i april 2008 var en årelang og gjennomgående kritikk fra brukerorganisasjoner, Stortinget og Riksrevisjonen når det gjaldt forvaltning, organisering og finansiering av dagens hjelpemiddelsystem. Kritikken var blant annet rettet mot manglende helhetstenking, uklarheter/gråsoner, for detaljert regelverk, for lite skjønn, manglende kompetanse og sløsing, bare for å nevne noen kritikkpunkter. Vi har sett eksempler tidligere på at det arbeidet som har preget mange tverrdepartementale og eksterne utredningsgrupper, var at man tok utgangspunkt i sitt delområde og enkeltordninger, og at man i liten grad maktet å fange inn helheten eller å komme med helhetlige og omforente konklusjoner.

Regjeringen la derfor ved oppnevningen av Hjelpemiddelutvalget avgjørende vekt på at utvalget skulle ha en sammensetning som sikret uavhengig og bred fagekspertise (økonomi, jus, forvaltning), samt forankring og legitimitet på brukersiden. Utvalget fikk, med assisterende generalsekretær i Blindeforbundet Arnt Holte som utvalgsleder, et omfattende og krevende mandat for sitt arbeid.

Utvalgets rapport er den første i sitt slag, de har gjort en helhetlig og systematisk gjennomgang av dette kompliserte saksområdet, bestående av mange enkeltordninger og tiltak. Utvalget har konkludert med at det er behov for å justere dagens system, og kommer med en rekke forslag på kort og noe lengre sikt. Det er viktig at vi nå tar oss tid til en grundig vurdering av utvalgets forslag.

Jeg vil understreke at regjeringen ikke har tatt stilling til forslagene. Vi vil nå på vanlig måte sende utredningen på offentlig høring slik at vi kan få innspill og synspunkter på forslagene. På bakgrunn av blant annet tilbakemeldingene i høringsrunden, vil regjeringen så ta stilling til hva som er aktuelt å følge opp og hvordan. Men først skal alle høres.

Jeg har oppfattet at hovedbekymringene, særlig har vært knyttet til to forhold. Det ene handler om å gi kommunene mer ansvar for hjelpemidler i dagliglivet, der utvalget i lys av den raskt voksende eldrebølgen, foreslår at finansieringsansvaret for enkle og rimelige hjelpemidler blant annet til pleie- og omsorgsformål overføres til kommunene. Den andre hovedbekymringen knytter seg til økt bruk av tilskudd som man frykter skal gå på bekostning av behovet for råd/veiledning og tilrettelegging.

Som jeg har sagt tidligere, på nåværende tidspunkt vil jeg ikke nå kommentere eller ta stilling til enkeltforslag.

Jeg mottok utredningen 4. mai og jeg legger opp til å sende den ut på høring i løpet av de nærmeste dager med en høringsfrist i midten av oktober. Dette er en utrolig viktig sak for mange enkeltpersoner og organisasjoner og ikke minst for regjeringen og meg som ansvarlig statsråd. Derfor vurderer jeg også å arrangere en ny høringskonferanse i september.

Mitt klare utgangspunkt er at brukerne interesser skal ivaretas. Og for meg vil deres tilbakemeldinger som interesseorganisasjoner og representanter for brukerne, være noe jeg tillegger stor vekt! De vil jeg ta på det største alvor og ta med meg, når jeg til høsten skal fatte en avgjørelse for hvordan vi behandler denne utredningen videre i regjeringen.

Som statsråd er det dessverre slik at jeg alltid har dårlig tid og ikke har muligheten til å være tilstede når det mest interessante starter, nemlig deres innspill. Men jeg forsikrer dere om at de innspillene dere kommer med i dag vil jeg få redegjort for av mitt embetsverk.

Med disse refleksjonen vil jeg ønske dere lykke til med denne høringskonferansen og den forestående høringsrunden.

Takk for oppmerksomheten.