Historisk arkiv

Ikke uklarhet om aldersgrenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av statssekretær Jan-Erik Støstad i Aftenposten 16.08.2010.

 

Advokat og medlem av Statens seniorråd Erik Råd Herlofsen hevder i
Aftenposten 23. juli at Arbeidsdepartementet villeder og baserer seg på feil lovtolking når det gjelder lovligheten av bedriftsfastsatte aldergrenser. Dette er jeg uenig i.

I brevet til LO og NHO, som ble sendt som et svar på en henvendelse fra de to organisasjonene, viser vi til stortingsbehandlingen i 2008/2009 av arbeidsmiljølovens 70-årsregel. Departementets syn bygget på en grundig vurdering av relevante rettskilder. Det ble lagt til grunn at det, under visse forutsetninger, ikke vil være i strid med forbudet mot aldersdiskriminering å ha bedriftsinterne ordninger med lavere aldersgrense enn 70 år.

Denne saken dreier seg om å tolke gjeldende rett. Et helt annet spørsmål er om regelverket bør endres. Regjeringen tar sikte på å komme tilbake til spørsmålet om arbeidsmiljølovens 70-årsgrense når arbeidet med endringer i aldersgrensene i arbeidslivet ellers er avklart i forbindelse med pensjonsreformen.

Jeg kan for øvrig ikke se at det er særlig oppsiktsvekkende eller skulle skape uklarhet at departementet etter en konkret henvendelse, og på generelt grunnlag, gir uttrykk for vår
oppfatning av gjeldende rett.