Historisk arkiv

Mulighetskonferansen 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Tale holdt av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm på konferanse for NAV-ansatte. Clarion Hotel Oslo Airport, Gardermoen, 7. juni 2010.

 

Kjære alle sammen!

Tusen takk for at dere har invitert meg hit til å holde innlegg på denne viktige konferansen. Jeg ser av programmet at dere går to meget spennende dager i møte.

Dere som sitter i denne salen utgjør spydspissen i Velferds-Norge. Ja, dere er NAVET (Kontaktpunktet i bruker-Norge) i det landet i verden som er kåret som det beste å bo i en rekke ganger av FN. Blant annet for sine gode velferdsordninger.

Sammen med ledelsen deres er dere utskjelt og kritisert av offentligheten og brukerne, men like fullt, så gjør dere en formidabel jobb for Velferds-Norge og nettopp disse brukerne, dag etter dag.

Husk på det – når det kan røyne på! Det gjør det til tider, og det kommer det til å fortsette å gjøre.

Siden jeg tiltrådte som Arbeidsminister ved årsskiftet har jeg hatt gleden av å møte ansatte i NAV i ulike sammenhenger. Etter dette sitter jeg igjen med det klare inntrykk av at dere

  1. har mange synspunkter på den organisasjonen dere er en del av – det er bra
  2. at dere kunne ønske dere en god del annerledes - sånn må det også være
  3. at dere er stolte av den jobben dere gjør – selv om det er uenighet innbyrdes, står dere som søskenpar sammen når omverdenen forsøker å slå mynt på de barnesykdommene – får vi håpe – som NAV sliter med. Det er jeg veldig glad for.

Samtidig er dere NAVet i en gigantisk organisasjonsreform – en modernisering av velferds-Norge.

Når historikerne om 20-30 år ser tilbake på det første tiåret av 2000-tallet vil de se en gjennomgripende omstøping av forholdet mellom arbeid og inntektssikring. Ut går et trygdesystem basert på et mekanisk menneskesyn og skarpe skiller mellom syk og frisk. Frem vokser et nytt system hvor den enkelte stimuleres til arbeid på sine premisser. Større muligheter og rom skapes for at den enkelte selv skal kunne velge i et mangfold av kombinasjoner av trygd og arbeid.

Det vi i realiteten gjør, er at vi demonterer industrisamfunnets velferdsstat. Frem vokser en ny, modernisert velferdsstat og en velferdspolitikk som vil være mer robust i møte med den fremtiden vi vet vil komme. Dere kjenner alle stikkordene; en aldrende befolkning, en synkende arbeidsstyrke, den stadig mer sammensatte karakteren til levekårsproblemer, de diffuse lidelsene, sosial eksklusjon, - og en befolkning av ressursrike individer som stiller de høyeste kravene til all offentlig tjenesteyting. En annen befolkning, med andre problemer, kan bare møtes med en reformert velferdspolitikk.

Den nye velferdsstaten vokser fram. Norgeskartet har røde NAV-logoer fra Lindesnes i sør til Hammerfest i nord. I hver enkelt kommune finnes et NAV-kontor. Organisasjonsreformen er på plass. Nå handler det om innholdet. Kvalifiseringsprogrammet - 34 prosent i arbeid, 75 prosent i arbeid eller utdanning. Arbeidavklaringspenger og pensjonsreform

Stortinget har fylt NAV-reformen med tiltak og regelverk. Men det er dere som skal sette det hele ut i livet. Det er dere som opplever den praktiske hverdagen og som har den nødvendige kunnskapen for å utvikle NAV-kontoret til det vi vil det skal bli. Den jobben kan ikke gjøres på skrivebordet til en statsråd.

De fleste mennesker i dette landet lever svært gode liv, med en nesten ufattelig velstand sett i global målestokk, men det er likevel alt for mange som ikke har fått være med på velstandsreisen.

For mange er utenfor arbeidslivet, et ikke ubetydelig antall barn lever i familier med lavinntekt og arbeidsledigheten blant innvandrere er tre ganger så høy som i befolkningen ellers.

Denne regjeringen mener at det er gjennom arbeid vi kan gjøre noe med dette, gi folk egen inntekt, verdighet og deltakelse i samfunnet.

Vanskelig å snakke om arbeid for de som står utenfor. Ikke glemme det. Sysselettingsstrategien, delmål 2 i IA.

Alle som kan bidra på arbeidsmarkedet, skal gis muligheten til det, gjennom en politikk som skaper arbeidsplasser og som øker inkluderingen i arbeidslivet. Det betyr at NAV må virke godt i to spor. Både i å assistere den enkelte fram til arbeidslivets porter og til å jobbe sammen med bedriftene slik at porten inn i arbeidslivet også åpnes innenfra. Dette betyr at folk opplever det som selvsagt at NAV er der med rask og tett oppfølging når det kreves. Og det betyr at jeg i framtiden ser for meg et trepartssamarbeid på hver arbeidsplass. Mellom den enkelte arbeidstaker, bedriften og NAV.

Brukermedvirkning er et sentralt ord i NAV-reformen. Brukermedvirkning er krevende og utfordrer dere på flere nivåer – faglig og menneskelig. Det krever kunnskap og ressurser – og ikke minst tålmodighet.

De fleste møtene er gode. Disse hører vi sjelden om. De interesserer ikke pressen. (Husk bare hvordan det var med arbeidsavklaringspenger, og meldekorta!)

Men hverdagen er ikke bare gode møter. Dere møter irriterte mennesker, truende mennesker og avvisende mennesker. Dere møter mennesker med urealistiske krav og forventninger. Umotiverte mennesker og mennesker med så sterke historier at det nesten ikke er mulig å ta inn over seg.

Jeg har ikke deres erfaring med å møte NAV-brukere. Jeg vil derfor ikke gi råd om hvordan dere skal få til de gode møtene. Den kompetansen står ikke på talerstolen, den sitter her i salen.

Men dere må stadig minne dere selv om hvor stor innflytelse dere har over mange menneskers liv. Mennesker med problemer og i krise. Det medfører et stort ansvar, og krever at dere har en nesten umenneskelig tålmodighet og respekt overfor nettopp de vanskeligste brukerne.

På min første dag som arbeidsminister sa jeg at NAV var det første jeg skulle gripe fatt i. Nå, nokså nøyaktig et halvt år etter, ligger NAV fortsatt på toppen av min prioriteringsliste. Det er avgjørende at vi lykkes med å realisere reformens mål. Der er dere helt avgjørende.

Når det stormer som verst rundt NAV, så husk på hvorfor: NAV angår oss alle, alle skal vi møte NAV.

Derfor er jeg så glad for at dere får tid og anledning til dager som denne.

Takk for meg, og lykke til med konferansen.