Historisk arkiv

Alle må bidra til et godt arbeidsmiljø

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen, publisert i adressa.no 11. februar 2011.

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen, publisert i adressa.no 11. februar 2011. 

 

Det er ikke nok at ledelsen følger arbeidsmiljøloven til punkt og prikke for å sikre et godt arbeidsmiljø. Hver enkelt medarbeider i arbeidslivet spiller en svært viktig rolle. Vi er alle med på å skape vårt eget arbeidsmiljø.

Arbeidsmiljøet er først og fremst et lederansvar. Når arbeidsgiver tar sitt ansvar på alvor, er mye av jobben gjort. Men alle må bidra. Der arbeidsmiljøet virkelig er godt, får og tar også de ansatte ansvar og bidrar positivt til en god arbeidsdag for alle. Vi ønsker at flere arbeidstakere skal bli mer bevisst den muligheten de har til å påvirke eget arbeidsmiljø.

De fleste har opplevd hva et enkelt menneske kan bety for arbeidsmiljøet – enten i positiv eller negativ retning. Hvis mange bruker sin egen påvirkningskraft riktig, kan det skape positive ringvirkninger på arbeidsplassen. Det handler i stor grad om å være en god kollega.

Verdien av gode kollegaer
Flere undersøkelser viser at gode kolleger er viktig for at vi skal ha det bra på jobben. Når vi spør folk hva som er bra med å jobbe et sted, snakker de nesten alltid om kollegene. Arbeidsgiver har ansvar for å legge til rette for at det skal gå an å være en god kollega. Det er alle arbeidstakeres jobb å være det.

Vi vet at god sosial støtte fra kolleger er en viktig buffer mot stress, sykdom og overbelastning. Gode og støttende kolleger gjør at man takler større utfordringer. Det betyr at manglende kollegial støtte, og et dårlig mellommenneskelig arbeidsmiljø kan oppleves som psykiske belastninger på jobb og kan føre til helseproblemer.

Muskel- og skjelettplager er den viktigste enkeltårsaken til sykefravær og uføretrygd her i landet. Slike plager kan skyldes mer enn uheldige fysiske belastninger. Ved siden av måten arbeidet er organisert på, har de mellommenneskelige forholdene på en arbeidsplass også stor innvirkning på utviklingen av muskel – og skjelettplager.

Syke av stress og konflikter
Tall fra SINTEF har vist at så mye som to tredeler av langtidssykefraværet helt eller delvis skyldes forhold på jobben, og stress er en viktig årsak til sykdom. En dansk studie viser at psykososiale faktorer forklarer 29 prosent av alt sykefravær. Ved å ta betydningen av mellommenneskelige forhold på alvor, får vi det bedre på jobb. Et mentalt friskt arbeidsklima frigjør ressurser og fremmer yteevnen.

Trakassering, konflikter, vold og trusler kan gi psykiske og fysiske helseproblemer. Dette kan igjen føre til sykefravær, og i alvorlige situasjoner til uførepensjonering. Psykiske reaksjoner kan også gi fysiske plager. Samlet sett fører dårlig psykososialt arbeidsmiljø til store kostnader for samfunnet og den enkelte arbeidsgiver. Men først og fremst går det ut over den enkelte arbeidstaker, som får ødelagt sin livskvalitet.

Ved å være en god og støttende kollega kan du bidra til å forebygge helseplager og sykdom. I alvorlige tilfeller, som trakassering eller trusler, må du varsle leder eller verneombud.

Bruker sin påvirkningskraft
En god kollega sier i fra til leder dersom noe i arbeidsmiljøet ikke er bra, og foreslår forbedringer hvis det er behov for det.

En god kollega snakker med leder og kolleger om det som er vanskelig. Han eller hun deler kunnskap, tips og råd med kollegene sine og tar seg tid til de rundt seg. En god kollega gir konstruktive tilbakemeldinger og tar selv imot tilbakemeldinger på en konstruktiv måte.

Å bli sett, hørt og verdsatt er viktig for å trives, yte høy innsats over tid og ha høy motivasjon. Godt arbeidsmiljø preges av åpen og god dialog, der det er takhøyde for å ta opp problemer og hvor det er en konstruktiv tilbakemeldingskultur. Dette kan hver og en i arbeidslivet bidra til.

Involvert og engasjert
En forutsetning for godt arbeidsmiljø er at ledere involverer de ansatte og gjør det mulig for arbeidstakerne å medvirke. Når det er på plass, må arbeidstakerne være med.

Hver og en av oss har stor betydning for arbeidsmiljøet. Det er enkeltmenneskene som føler utfordringene på kroppen og sammen med lederen sin kan sette ord på hva som trengs for å bedre arbeidsmiljøet.

I januar og februar 2011 gjennomfører Arbeidstilsynet kampanjen ”Gode kolleger – en del av jobben”. Se mer på www.godkollega.no