Historisk arkiv

Arbeidstid for særlig uavhengige arbeidstakere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv 23. september 2011.

 

Tom Bolstad i Econa uttrykker i Dagens Næringsliv 16. september skuffelse over at regjeringen ikke går inn for å innlemme særlig uavhengige arbeidstakere i arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid. Særlig uavhengige stillinger omfatter som navnet tilsier ansatte som i stor grad selv prioriterer sine oppgaver og hvor og når de skal gjøres. Forskere er et eksempel.

Jeg mener det er et problem at for mange arbeidsgivere kategoriserer for mange av sine ansatte som særlig uavhengige, uten at de er det i praksis. Dermed faller de utenfor den beskyttelsen andre arbeidstakere har i arbeidstidsbestemmelsene. Arbeidstilsynet har ført tilsyn med en del virksomheter i revisjons- og advokatbransjen. Dette har satt spor etter seg, og flere virksomheter har ryddet opp og fått egen praksis i tråd med regelverket. Jeg mener derfor at det er grunn til å tro at økt tilsyn fra Arbeidstilsynet, også overfor andre utsatte bransjer, vil ha god effekt.

Forslag om å innlemme særlig uavhengige stillinger i arbeidstidsbestemmelsene har vært grundig behandlet under arbeidet med Arbeidslivsmeldingen. Høringsrunden avdekket at dette spørsmålet er komplisert, og jeg mener det så langt ikke er kommet forslag om endringer for særlig uavhengige stillinger som vil ivareta arbeidslivets samlede behov på en god måte.