Historisk arkiv

Avklaring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagsavisen, 5. mai 2011.

 

Hans-Erik Skjæggerud, leder i Parat, skriver i Dagsavisen (3/5) om tannhelsepersonell som mener at de er skadet som følge av kvikksølveksponering. Innlegget krever noen presiseringer. Alle som mener de er skadet i forbindelse med jobben, skal få en skikkelig og korrekt behandling av sin sak, etter en individuell vurdering. Det gjelder selvfølgelig også for tannhelsepersonell.

Som ansvarlig statsråd er det viktig for meg å sørge for at det ikke er uklarhet om hvordan regelverket skal forstås.

Kjennelsen fra Trygderetten fra desember bryter med en mangeårig og konsekvent forståelse av lovverket på området. Retten var satt med tre dommere, hvorav den medisinske dommeren dissenterte. Derfor er det behov for å få en mer prinsipiell avklaring av hvordan regelverket er å forstå, gjennom at en ny kvikksølvsak bringes inn for Trygderetten.

Denne framgangsmåten bryter ikke med det jeg tidligere har sagt. I Stortinget 10. februar informerte jeg om at saken ikke ville bli brakt inn for lagmannsretten, for å spare denne kvinnen for ytterligere påkjenninger. Imidlertid var jeg klar på at jeg ikke hadde tatt standpunkt til konsekvensen av Trygderettens kjennelse for de øvrige sakene på området, som ligger til behandling hos Nav.

Det har jeg nå gjort ved at jeg ønsker at Trygderetten behandler en ny sak, slik at vi kan få en forutsigbar og lik forståelse av hvordan reglene skal tolkes.