Historisk arkiv

Drevland snur Adecco-saken på hodet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Bergens Tidende 30. mars 2011.

 

I mandagens bystyremøte i Bergen kom det frem at det er funnet brudd på arbeidstidsbestemmelsene i to, og avvik fra tarifflønn hos fire av de private vikarbyråene Bergen kommune benytter seg av.  Dette kommer i tillegg til at det i januar kom frem at 45 av 55 engasjerte assistenter fra Adecco var lønnet under tariff.

På tross av dette har tidligere helsebyråd og nåværende varaordfører Trude Drevland forsøkt å snu debatten på hodet ved å kalle arbeidsmiljøloven for rigid. Drevland har den siste tiden løftet frem ulike forsøksordninger gjennomført i Bergen Kommune som et eksempel på at arbeidsmiljøloven bør gjøres mer fleksibel. En av innsigelsene er at kommunen hvert år må søke om fritak for å la helsearbeidere arbeide i ”oljeturnus” med 14 timers arbeidsdager.

Arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven er ikke et sett av firkantede regler. Loven er et rammeverk som åpner for et mangfold av tilpasninger i arbeidslivet. Den enkelte arbeidstaker kan avtale unntak og der hvor det er tariffavtaler kan det gjøres større unntak i lokale avtaler. De virkelig omfattende unntakene krever avtale med store fagforeninger med såkalt innstillingsrett. Videre kan Arbeidstilsynet gi dispensasjon og enkelte sektorer og yrker har allerede ganske omfattende særordninger. I tillegg kan departementet fastsette egne forskrifter om arbeidstid for enkelte grupper. Men loven setter krav til hvordan slike unntak skal gjøres. Dette sikrer at de ansatte blir hørt, og at de ikke utsettes for utilbørlig press fra arbeidsgiverne. Vil man ikke jobbe 14 timer dagen skal man ikke det.

Man skal ikke være blind for at det kan være vanskelig for en arbeidsgiver å få turnuser til å gå opp uten lange vakter. Dette er delvis et spørsmål om organiseringen av arbeidet og delvis manglende kjennskap til de muligheter arbeidsmiljøloven faktisk gir. I arbeidsmiljømeldingen som jeg legger frem i løpet av våren behandles regelverket for bruk av utradisjonelle turnuser i visse typer omsorgsinstitusjoner. Undersøkelser gjennomført av Fafo i den forbindelse viser at i det store og hele inngås de nødvendige avtaler for denne typen turnuser.

Drevland vet dette, og det er liten tvil om at hennes utspill mot arbeidsmiljøloven følger en rekke andre høyrepolitikere som tar til orde for ytterligere privatisering av offentlig sektor og mindre regelstyring i arbeidslivet. Dette er en lite konstruktiv holdning til en lov som ikke bare skal ivareta arbeidstakernes helse- og sikkerhet, men også pasienter og andre omsorgstrengende.

Det var Arbeiderpartiet som fremmet en interpellasjon til byrådet for å undersøke bruken av vikarbyråer i Bergen kommune. Det er positivt at byrådet har tatt dette innspillet på alvor og grundig informert om de lovbrudd som har forekommet. Jeg ser frem til å følge de konkrete resultatene av finansbyråd Liv Røssland og helsebyråd Hilde Onarheims opprydding.