Historisk arkiv

Feil om uførereformen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagsavisen 10. oktober 2011.

 

Nils Ole Hagen skriver i et personlig innlegg i Dagsavisen 5.oktober om ”samfunnets aller minste”.  I innlegget kritiserer Hagen uførereformen og hevder at regjeringen rammer de svakeste gjennom de politiske veivalg som er gjort.  Dette er feil.

Det er riktig som Hagen skriver, at fødte uføre ikke har noen tidligere inntekt å måle fra når uføretrygden skal regnes ut. Det er derfor en egen ordning i folketrygden som sikrer disse en høyere uførepensjon enn minstepensjonen. Fra 1. mai i år er uførepensjonen til unge uføre 195 660 kroner, mens minstepensjonen til enslige uføre er 158 424 kroner. Regjeringen foreslår å videreføre særskilte beregningsregler for fødte uføre slik at disse også i framtida vil være sikret en høyere uføretrygd enn minsteytelsen. Nivået etter skatt vil være det samme som i dagens ordning og fortsatt høyere enn minsteytelsen til de som blir uføre senere i livet.

Regjeringen foreslår også nye regler for kombinasjon av arbeid og uføretrygd. Forslaget vil gi et mer fleksibelt system der uføre kan jobbe så mye de vil uten at de mister retten til den uføretrygden de har fått innvilget. Det er riktig at grensen for hvor høy arbeidsinntekten kan være før uføretrygden reduseres blir lavere enn før, men det er nødvendig for å gjøre vesentlige forbedringer og forenklinger av reglene: ingen venteperiode før en kan ha arbeidsinntekt og ingen reduksjon av uføregraden dersom inntekten blir ”for høy”. Regjeringens forslag gir derfor et mer rettferdig system der man lettere kan kombinere arbeid og trygd. 

Regjeringen foreslår at unge uføre skal tjene opp pensjonsrettigheter i ny folketrygd fram til 62 år på grunnlag av en antatt årlig inntekt på 4,5 G (356 500 kroner). Fødte uføre vil kunne få opptjening fra fylte 18 år, altså i 44 år til sammen. Det gir unge uføre en høyere opptjening enn med dagens regler og er ikke noen svekkelse av ordningen.

Levealdersjustering er et viktig tiltak for at folketrygden skal være økonomisk bærekraftig, slik at vi kan ha trygghet for framtidens pensjoner. Regjeringen legger opp til at uføres alderspensjon skal stå i et rimelig forhold til den alderspensjonen arbeidsføre får. I uføreproposisjonen har vi derfor foreslått at det skal vurderes en skjermingsordning for uføres alderspensjon i 2018, når vi ser hvordan levealdersjusteringen har påvirket arbeidsføres alderspensjon. Fram til 2018 har vi foreslått en midlertidig ordning som vil skjerme uføre for om lag halvparten av virkningen av levealdersjustering.

Alt i alt sikrer regjeringens uføreproposisjon en rettferdig og god uføretrygd i et bærekraftig velferdssystem. Jeg håper Hagen også innser dette.