Historisk arkiv

Gunstigere å bli uføretrygdet?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv 6. juni 2011.

 

Regjeringen la forrige fredag fram forslag til ny uføreordning i folketrygden. DN omtalte reformen under tittelen ”null å tape på å bli uføretrygdet” - med referanse til professor Arnstein Mykletuns uttalelser om at ”særlig de som ikke har rett til AFP vil få sterkere incentiver for uføretrygd dersom de ønsker å slutte tidligere”. Jeg har følgende kommentar til dette.

Fra 2011 er det mulig å ta ut alderspensjon fra folketrygden fra 62 år. Også personer uten rett til AFP kan dermed gå av før de fyller 67 år. Men de må akseptere en lavere årlig pensjon enn dersom de venter til 67 år. Fordi uføre først skal gå over på alderspensjon ved 67 år, vil de få en høyere alderspensjon enn arbeidsføre som går av tidlig.

Jeg er enig i at dette er en problemstilling vi må være oppmerksomme på for de som ikke har AFP, selv om det jo fortsatt skal være et strengt medisinsk inngangsvilkår for å få innvilget uføretrygd. 

Samtidig synes jeg det er vanskelig å se at uføre skal få en lavere alderspensjon enn tidligere fordi arbeidsføre har fått fordelen av å kunne få alderspensjon fra 62 år. Fleksibel pensjon fra 62 år kan også føre til at en del som tidligere ville søkt og fått uførepensjon, nå i stedet vil ta ut fleksibel alderspensjon fordi det er en enklere løsning.

For de som har rett til AFP er den økonomiske gevinsten ved å få uførepensjon gjennomgående liten: Summen av AFP og alderspensjon fra folketrygden ved 62 år vil være på nivå med den alderspensjonen de vil få fra folketrygden ved 67 år dersom de blir uføre.

Både de som tar ut alderspensjon i Folketrygden og de som samtidig tar ut ny privat AFP har fra 2011 mulighet til å øke nivået på pensjonen ved å utsette uttaket. Effekten av dette blir fort betydelig. Denne muligheten har ikke uføre.