Historisk arkiv

Holdningsendring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i VG, 2. mars 2010.

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i VG, 2. mars 2010

 

Norges største bemanningsselskap Adecco har den siste tiden høstet storm etter at det er avdekket omfattende brudd på arbeidsmiljøloven ved flere av selskapets arbeidsplasser. Selskapets informasjonssjef Anne-Stine Talseth uttalte til Dagbladet denne uken at ”Hvis vi skulle fulgt tariffbeløpet ville det i dette tilfellet innebære at vi videreformidler arbeidskraft til kostpris, altså uten fortjeneste for Adecco”.

Informasjonssjefens uttalelse, dersom hun er sitert riktig, er ikke bare oppsiktsvekkende, men illustrerer hvilke utfordringer vi står ovenfor når offentlige tjenester privatiseres. Når tjenester settes ut på anbud kan kostnader kanskje presses ned, men faren er stor for at dette vil gå på bekostning av de ansattes rettigheter. Konkurranse og effektivisering kan være nyttig, men det skapes også et press når selskaper og enkeltpersoner skal tjene penger.

For regjeringen er kampen mot sosial dumping helt grunnleggende. Ikke bare fordi alle skal ha rett til en anstendig lønn og gode arbeidsforhold, men også fordi vi som samfunn har en plikt til å gi dem som driver seriøst de nødvendige rammebetingelsene.  Adecco-sakene innen sykehjem og renholdssektoren har vist oss at sosial dumping omfatter flere bransjer og begge kjønn.

I et godt organisert arbeidsliv setter ikke disse mønstrene seg på samme måte, det er derfor viktig at vi legger til rette for at flest mulig organiserer seg.  Men man kommer ikke unna behovet for gode kontrollordinger. Dette er grunnen til at regjeringen nå foreslår nye tiltak for å styrke arbeidstilsynets sanksjonsmuligheter overfor kommunene.

Det er viktig å påpeke at det ved offentlige anbud har stat og kommune ansvar for å påse at oppdragstaker gir sine ansatte lønns- og arbeidsvilkår som er i tråd med tariff. Dette er klart forankret i dagens lovverk. I sykehjemssaken i Oslo kan mye tyde på at Høyre/Frp byrådet ikke har vært sitt ansvar bevisst.

Regjeringen jobber aktivt med å etablere god kontroll med bemanningsbransjen. Dette var bakgrunnen for at vi i 2010 innførte en melde- og registreringsplikt for bemanningsvirksomheter, og hvor det bare er adgang til å kjøpe tjenester av registrerte virksomheter. I dag omfatter registeret 1500 virksomheter. Det er ingen grunn til å tro at Adecco er det eneste selskapet på listen som ikke følger regelverket.

Dette er grunnen til at jeg nå ønsker å innkalle til møte, både med partene i arbeidslivet og bemanningsbransjen, der vi sammen ser på bransjens utfordringer. Skal vi vinne kampen mot sosial dumping i offentlig sektor må vi øke bevisstheten blant offentlige aktører og samtidig skape en holdningsendring hos private tilbydere. Uttalelsene til Adeccos informasjonssjef viser oss at vi fortsatt har en vei å gå.