Historisk arkiv

Ikke rom for bruk og kast i arbeidslivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i VG 19. februar 2011.

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i VG 19. februar 2011.

”Halve folket i arbeid” kaller Michael Tetzschner sitt innlegg i VG 28. januar.  Der foreslår lederen i Oslo Høyre at det må bli utvidet mulighet for bruk av midlertidige ansettelser slik at vi får flere ungdom, innvandrere og mennesker med nedsatt funksjonsevne ut i arbeid.

Norge er i verdenstoppen når det gjelder sysselsetting. Det er resultat av god politikk og fast styring. Sysselsetting blant ungdom og innvandrere er høy i Norge. Selv om vi internasjonalt ligger godt an, er det enkelte grupper som kommer relativt dårlig ut. Det gjelder de med nedsatt funksjonsevne, men også blant innvandrere og ungdom er sysselsettingen lavere enn i andre grupper. Vi må sørge for at arbeidslivet åpnes innenfra slik at det tilbyr oppgaver tilpasset disse gruppenes arbeidsevner. Svekket stillingsvern er ikke måten å gjøre dette på.

Det er flere grunner til at Høyres forslag er dårlig.

Tetzschner mener at et mer fleksibelt arbeidsmarked vil føre til større verdiskaping og flere jobber. Internasjonal forskning, OECDs analyser og andre lands erfaringer tyder imidlertid ikke på det.

Svekket stillingsvern kan dessuten skape økte problemer for de samme gruppene som Oslo Høyre ønsker å hjelpe. Strategien med å utvide adgangen til tidsbegrensede ansettelser er prøvd ut i flere europeiske land. Erfaringene fra disse landene kan tyde på at svekket vern har bidratt til flere midlertidige ansettelser, mens det totale antallet jobber  neppe øker. Alt tyder med andre ord på at arbeidsgivere først og fremst erstatter fast ansatte med arbeidstakere med tidsbegrenset kontrakter når adgangen til midlertidig ansettelse utvides.

Forslaget kan også skape problemer for alle de som ikke tilhører de målgruppene som Tetzschner er opptatt av. Et sterkt stillingsvern er en grunnpilar i det norske arbeidslivet. Stillingsvern ble forhandlet fram for å verne individer mot vilkårlighet og avmakt. Høyres forslag kan ramme fundamentet i det trygge og forutsigbare arbeidslivet. 

At mye går bra betyr selvfølgelig ikke at vi  skal lene oss tilbake. Vi jobber aktivt for å finne gode ordninger for å få flere ungdom, innvandrere og mennesker med nedsatt funksjonsevne ut i arbeid. Regjeringen har iverksatt ordninger for å øke sysselsettingen blant disse gruppene, deriblant opplæringsprogram (trainee ordning) i staten for de med nedsatte funksjonsevner, introduksjonsprogram for innvandrere og hele den aktive arbeidsmarkeds-politikken. Vi arbeider med en sysselsettings-strategi for personer med nedsatt funksjonsevne i forbindelse med budsjett 2012.

Vi erstatter imidlertid ikke stillingsvern og solid arbeidsmarkedspolitikk som har vist resultater med et bruk-og-kast-system i arbeidslivet. For å tilsløre at Høyre faktisk ønsker et system der funksjonshemmede har svakere stillingsvern enn andre forsøker de nå å sette likhetstegn mellom den opplæring vi driver gjennom trainee system i staten og midlertidige stillinger. Det er det ikke.