Historisk arkiv

Ingen får stjele fra fellesskapet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagsavisen 12. april 2011.

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagsavisen 12. april 2011.

 

Den norske velferdsstaten er i verdensklassen. Vi har svært gode velferdsordninger som bidrar til små sosiale forskjeller. Vi har lav ledighet. Kombinasjonen av en effektiv offentlig sektor, godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet og et produktivt næringsliv gir oss god omstillingsevne og det FN gjentatte ganger kårer til verdens beste land å bo i.

Samtidig er velferdsstaten et spleiselag. Den er ryggraden i et samfunn hvor vi tar ansvar, og viser omsorg for hverandre. Velferdsordningene baseres på at hver enkelt bidrar til fellesskapet mot at fellesskapet stiller opp med hjelp når vi trenger det. Velferdsstaten er ikke bare en tjenesteprodusent, men også et kollektivt forsikringssystem. Den bygger på tillit og at folk respekterer og ikke utnytter systemet. Det store flertall viser fellesskapet den tilliten verdig. Velferdsstaten har også bred oppslutning. Ni av ti mener trygdesvindel er alvorlig og et tyveri fra fellesskapet. Men det er med velferdsstaten som med så mange andre forhold som bygger på solidaritet og tillit: Noen få kan fort ødelegge for de mange. Derfor er det så viktig at vi hele tiden bekjemper alle former for ulovlig utnyttelse av velferdsordninger.

Nettopp derfor har jeg det siste året satt økt fokus på å avdekke misbruk av velferdsordninger. Og nettopp derfor er det så alvorlig når vi får meldinger med mistanke om at noen forsøker å stjele fra fellesskapet.

For å verne fellesordningene er det viktig med kunnskap om hvordan svindel foregår. En ny rapport som Proba Samfunnsanalyse har gjennomført for meg, viser at det er stor sjanse for at misbruk av sykepengeordningen i folketrygden er høyere enn det som blir anmeldt. NAV-ansatte mistenker at enkelte personer ikke gir riktig informasjon om inntekt, arbeidsforhold eller arbeidsevne. Forskerne rapporterer også mistanker om at noen blir litt for fort friske akkurat når sykepengeperioden går ut, for så å bli syke igjen når de på nytt har rett til sykepenger. Andre former for svindel kan være at man dikter opp firmaer, ansetter seg selv og kameraten, for så å bli syk. Dette er altså ikke en undersøkelse av om noen er borte en dag eller to mens de kanskje heller burde vært på jobb. Dette dreier som om kynisk og planlagt økonomisk kriminalitet.

Det er alvorlig når NAV-ansatte rapporterer om mistanke om økonomisk kriminalitet. Rapporten fra Proba er basert på et ekspertpanels og NAV ansattes observasjoner og inntrykk. Det er derfor vanskelig å tallfeste omfanget av problemet. Uansett størrelsesorden er det imidlertid liten tvil om at de som utnytter systemet koster samfunnet dyrt. Dette undergraver den tilliten som velferdsstatens ordninger bygger på.

Sykelønnsordningen er viktig for mange arbeidstakere i Norge. Et oppgjør mot svindel er et oppgjør for å beskytte ordningen. Det er et oppgjør for å beskytte velferdsstaten.

Nye rutiner for å håndtere misbruk av trygd ble etablert i 2010 og etaten jobber kontinuerlig med å bekjempe dette. Det ble satt av økte ressurser for å avdekke trygdesvindel i 2010 og 2011. Jeg vil nå sette meg ned med NAV og diskutere om vi kan få enda bedre kontrollrutiner. Jeg vil også vurdere en utvidet kartlegging for å se på omfanget av misbruk på andre stønadsordninger. For vi vil simpelthen ikke tillate at noen få stjeler fra fellesskapet.