Historisk arkiv

Mange uføre jobber allerede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Nordlys 8. juni 2011.

 

I Nordlys 1.juni kommenterer Vigdis M. Bendiktsen regjeringens forslag til ny uføretrygd som ”den store uførebløffen”. Hun mener jobbene som kan fylles av uføre ikke finnes, og at reformen derfor ikke vil bidra til at flere med redusert og variabel arbeidsevne kan delta i arbeidslivet.

Til det er å si at mange uføre allerede i dag har arbeidsinntekt ved siden av uførepensjonen, så noen arbeidsmuligheter finnes åpenbart. En av fire som er 100 prosent uføretrygdet hadde i 2008 arbeidsinntekt. 21 000 personer, nærmere 10 prosent av de helt uføre, hadde en arbeidsinntekt på over 0,5 G, noe som med dagens grunnbeløp tilsvarer nærmere 40 000 kroner. 

Regjeringen ønsker at de uføre som allerede jobber, skal få økt mulighet til å utnytte sin arbeidsevne. Samtidig er det ønskelig å legge til rette for at flere uføre, og da særlig nye uføretrygdede, skal beholde en kontakt med arbeidslivet. Derfor foreslår Regjeringen at det såkalte venteåret, som innebærer at nye uføre må vente ett år for de kan ha arbeidsinntekt, fjernes. Dermed vil nye uføre kunne beholde kontakten med arbeidslivet og utnytte den arbeidsevnen de eventuelt fortsatt har. Arbeidsinntekt opp til 0,4 G beholdes uavkortet, mens inntekter over 0,4 G fører til avkorting i trygden – likevel slik at det alltid vil lønne seg å jobbe mer. 

At flest mulig er i arbeid er viktig både for den enkelte og for samfunnet. Regjeringen vil derfor i forbindelse med statsbudsjettet til høsten legge fram en sysselsettingsstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne. Også arbeidet for et inkluderende arbeidsliv (IA-samarbeidet) er viktig for å bidra til at færrest mulig faller ut av arbeidslivet.