Historisk arkiv

Minstepensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i VG, 13. februar 2011.

  

Årsaken til at enslige minstepensjonister får høyere minstepensjon enn gifte/samboere er at enslige har høyere boutgifter enn de som bor sammen og som kan dele utgiftene på to inntekter. ("Skuffet pensjonistpar" 8/2).

Alle partiene på Stortinget som står bak pensjonsforliket har støttet at slik bør det fortsatt være. Den nye folketrygden vil imidlertid føre til at det etter hvert blir færre som mottar kun minstepensjon. Fordi all inntekt gjennom livet i ny folketrygd gir rett til inntektspensjon, regner man med at det i 2050 kun vil være ca. én prosent av pensjonistene som mottar bare minstepensjon.

Pensjon som man selv har tjent opp vil i ny folketrygd være individuell, det vil si at den ikke er avhengig av den enkeltes sivilstand. Det er rimelig at pensjon opptjent ved eget arbeid er like høy enten man bor alene eller er gift/samboer. De med lav inntekt taper ikke på den nye folketrygden. Regjeringen økte minstepensjonen med om lag 15 000 kroner fra 2008 til 2010. Slik fordelingspolitikk vil regjeringen videreføre.