Historisk arkiv

Overdrevet om arbeidsmiljøloven

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgjevar: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv 28. november 2011.

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv 28. november 2011.

 

Aase Aamdal Lundgaard, daglig leder i Deloitte, skriver i DN 18. november om det hun kaller en avdanket og lite fleksibel arbeidsmiljølov.

Det er et stykke fra sannheten.

Av helse- og velferdsgrunner er det viktig å ha en generell normalarbeidstid. Det har alle siviliserte land, og Norge skiller seg ikke særlig ut med spesielt restriktiv regulering. Av hensyn til bedriftenes, arbeidstagernes og brukernes behov, er det selvfølgelig nødvendig å ha systemer for å gjøre unntak for disse reglene.

Dagens lovverk gir en mye større fleksibilitet enn det Deloitte-lederen og arbeidsgiversiden generelt antyder. Spesielt bør det nevnes at lokale avtaler gir mulighet til gjennomsnittsberegning og mer overtid. Gjennom tariffavtaler er fleksibiliteten enda større. Kravet om tariffavtale er heller ikke noe omfattende krav – det kan for eksempel være en avtale mellom arbeidsgiver og to ansatte.

Det som er riktig er at arbeidsgiver alene ikke kan fastsette 13-timersdager og arbeid hjemme i fritiden uten kompensasjon, og at det bryter reglene. Det antar jeg heller ikke er ønsket fra Aamdal Lundgaard sin side.

Det finnes også egne unntaksbestemmelser i arbeidsmiljøloven for arbeidstagere som reelt bestemmer mye av sin arbeidstid (såkalt særlig uavhengige og i ledende stilling). Men da forutsettes det at de virkelig selv kan tilpasse når og hvordan de jobber.

Uansett hvordan grensen settes, vil det alltid kunne oppstå situasjoner hvor grensen brytes. Det er derfor i seg selv ikke et argument for "det grenseløse".

Deloitte-lederens sannhetsvitne for å hevde at loven er for lite fleksibel er at man har avdekket 26.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helsesektoren i Trondheim kommune. I all hovedsak ville forholdene i Trondheim vært lovlige dersom man hadde utnyttet fleksibiliteten i arbeidsmiljøloven.

Jeg vil også sette spørsmålstegn ved om Deloitte-lederen er helt sikker på at hennes versjon av arbeidstagernes ønsker om å kunne jobbe veldig lange dager, jobbe hjemme om kvelden etter at barna er lagt, er den helt riktig? Et for høyt arbeidspress på den enkelte i systemet vil ikke alltid registreres av ledelsen, men det merkes på hjemmebane hos den enkelte. Spesielt vil det ramme kvinner i arbeidslivet.

Reglene er ment å verne – og det store flertallet trenger fortsatt et vern mot det "grenseløse arbeidslivet".

Jeg oppfordrer også norske bedrifter til å bruke de mulighetene som finnes.