Historisk arkiv

Pensjon ved kombinerte karrierer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av statssekretær Jan-Erik Støstad i Dagens Næringsliv 14. januar 2011.

 

Eldre offentlige ansatte blir innlåst i en pensjonsfelle og vil tape mye på å søke seg over i privat sektor etter fylte 55 år, skriver Stein Stugu i DN 3.januar. Årsaken er at AFP-ordningene i offentlig og privat sektor er ulike.

Stugu har rett i at det ikke er noen medregning av ansiennitet fra offentlige AFP-ordninger for dem som begynner i en virksomhet i privat sektor som har AFP. Dette er ikke et problem som oppstår med pensjonsreformen, men regelen har nå fått økt betydning. Det skyldes både at kravet til ansiennitet er økt fra tre til sju år (fra og med 1955-kullet), og at en i den nye AFP-ordningen ikke tjener opp ansiennitet etter fylte 62 år. Innlåsningseffekten er altså sterkere enn før med den nye AFP-ordningen i privat sektor som partene og regjeringen avtalte våren 2008.

Dessuten består en annen innlåsningseffekt som trolig er vel så viktig for offentlig ansatte, nemlig regelen om at personer som slutter i offentlig sektor trenger inntil 40 år for å få full offentlig tjenestepensjon, mens det bare trengs 30 år for personer som fortsetter i offentlig sektor til pensjonsalderen.

Når det gjelder medregning av AFP-ansiennitet vedtok for øvrig regjeringen rett før årsskiftet et unntak for tidligere statsforetak. Vedtektsendringen innebærer at Mesta og andre foretak i lignende situasjon kan søke om at arbeidstakerne kan få med seg AFP-ansienniteten over til privat sektor.

Som kjent foreslo regjeringen i lønnsoppgjøret i 2009 en annen pensjonsløsning for offentlig sektor, men arbeidstakerorganisasjonene takket nei. Regjeringens forslag ville ha løst begge innlåsningseffektene og dermed gjort det enklere å skifte jobb mellom offentlig og privat sektor.