Historisk arkiv

Sammen mot sykefraværet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg i Aftenposten 29. mars 2011.

 

Nedgang i fraværet. For en uke siden kom de nye sykefraværstallene fra Statistisk sentralbyrå, og for fjerde kvartal på rad ser vi nedgang. Ett år etter at vi undertegnet ny avtale om et inkluderende arbeidsliv (IA) er det gledelig å se en slik positiv trend! Siden 2001, året for den første IA-avtalen, har sykefraværet gått ned 6,4 prosent.

Målet er en reduksjon på 20 prosent, så det er fortsatt en jobb å gjøre, men tallene peker rett vei.

Lokalt samarbeid. Godt samarbeid mellom Regjeringen og partene i arbeidslivet har vært helt avgjørende for å få på plass nye tiltak og avtaler. Alle har vi ansvar for, og interesse av, å redusere sykefraværet. Når tiltakene settes ut i livet, er det først og fremst samarbeidet lokalt som har betydning. Her spiller den enkelte arbeidstager, arbeidsgiver, lege og Nav-kontor hovedrollene. Det er på den enkelte arbeidsplass menneskene er, både de som blir syke og de som holder seg friske.

Det aller viktigste i IA-avtalen er derfor oppfølgingen på den enkelte arbeidsplass. Her spiller IA-rådene i fylkene en sentral pådriverrolle. Det som gjøres lokalt, rapporteres inn sentralt. Slik får vi læring og positiv aktivitet.

Gir enorm gevinst. Mange arbeidsplasser har lykkes i å få ned sykefraværet. Vi må høste lærdom av det de har fått til. Det som går igjen, er ledere som bryr seg, godt samarbeid med de ansatte og systematisk innsats over lang tid med å forebygge sykefravær og å følge opp de som blir syke.

Gevinsten ved å få ned sykefraværet er enorm – for enkeltmennesket, virksomheten og for samfunnet. Derfor tar vi et felles ansvar og fortsetter vårt arbeid og engasjement for å få sykefraværet videre ned.

Hanne Bjurstrøm, arbeidsminister (Ap)
Roar Flåthen, leder i LO,
Tore Eugen Kvalheim, leder i YS,
Anders Folkestad, leder i Unio,
Knut Aarbakke, leder i Akademikerne,
John G. Bernander, administrerende direktør i NHO,
Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i HSH,
Lars Haukaas, administrerende direktør i Spekter,
Rigmor Aasrud, fornyings-, administrasjons- og kirkeminister (Ap),
Sigrun Vågeng, administrerende direktør i KS