Historisk arkiv

Skal ikke tape på ny uføretrygd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av statssekretær Jan-Erik Støstad i Dagbladet 3. juni 2011.

 

I Dagbladet 31.mai spør Hege Guerch hvordan regjeringens forslag til ny uføretrygd vil slå ut for uførepensjonister som har arbeidet i offentlig sektor.

Regjeringen foreslår at den nye uføretrygden skal skattlegges på samme måte som lønn. For å kompensere for den økte skattleggingen økes også brutto uføretrygd til 66 prosent av tidligere inntekt, slik at netto utbetaling blir om lag den samme som før. Hensikten er å skape et enklere system, som blant annet gjør det lettere for den trygdede å kombinere uføretrygd og arbeidsinntekt.

Det er – som Guerch påpeker - riktig at uføre som har offentlig tjenestepensjon får en tilleggsutbetaling fra tjenestepensjonsordningen dersom de blir uføre. Når reglene for uføretrygden i folketrygden endres, må også reglene for uføreytelsen fra de offentlige tjenestepensjonsordningene legges om. Det er ikke meningen at skatteomleggingen skal gi offentlig ansatte en dårligere uføreordning enn før.

Regjeringen vil derfor invitere organisasjonene til en prosess for å avklare hvordan uføreytelsen fra de offentlige tjenestepensjonsordningene skal være i framtida.