Historisk arkiv

Smart om deltid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv 18. november 2011.

 

Den siste tiden har vi hatt en viktig diskusjon om hvordan vi skal løse utfordringen med ufrivillig deltid i helse- og omsorgssektoren. Jeg har tidligere uttalt at det er positivt at LO, med Fagforbundets leder Jan Davidsen i spissen, har gitt grønt lys for økt helgearbeid for sine medlemmer dersom det kan føre til færre på ufrivillig deltid.

Initiativet fra LO understøtter i stor grad funnene til Holden-utvalget (Skift-turnusutvalget) som i sin utredning fra 2008 pekte på at en hovedårsak til ufrivillig deltid, er at arbeidsgiver har behov for å ha ansatte i deltidsstillinger for å få dekket behovet for arbeidskraft i helgene når arbeidstakerne jobber hver tredje helg. Følgelig ville antallet deltidsstillinger kunne reduseres dersom de ansatte jobbet noe oftere helg enn det de gjør i dag.

I en slik sammenheng er det viktig at vi ser på ulike måter å organisere arbeidstiden på. Dette er grunnen til at regjeringen i år har satt av 25 millioner kroner til prosjekter som skal bidra til å redusere omfanget av ufrivillig deltid.

Et tilsvarende beløp er foreslått for 2012. Nå er 32 prosjekter valgt ut, hvorav ni av prosjektene innebærer forsøk med noe mer helgejobbing i helse- og omsorgssektoren.

Et siste tilskudd til denne diskusjonen ble fremmet i DN for få uker siden av Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i Spekter. Hun tok til orde for at flere av de sykepleierne som i dag ikke jobber noe helg, skal jobbe helgevakter. Ifølge henne og DN er dette en av fire.

Dette er en konstruktiv måte å tenke på, og jeg registrerer med glede at den nylig avgåtte lederen i Sykepleierforbundet, Lisbeth Normann, lagt på vei støtter innspillet. Jeg imøteser positiv tenkning rundt dette også fra den nyvalgte lederen i Sykepleierforbundet, Eli Gunhild By.