Historisk arkiv

Sosial dumping ødelegger merkevarer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Nordlys 1. april 2011.

 

Daglig spises det 37 millioner måltider med norsk sjømat i 144 land. Jeg tror ikke folk flest er klar over hvor viktig norsk sjømat er for å mette verdens befolkning. Fellesbetegnelsen for vår sjømatproduksjon er kvalitet i verdensklassen. Kvalitet er likevel mer enn et spørsmål om råvarer, det er også et spørsmål om et anstendig arbeidsliv. I det siste har vi sett noen svært grove og systematiske brudd på dette. Tillater vi sosial dumping i sjømatbransjen, ødelegger vi en internasjonal merkevare.

Sjømatnæringen er preget av store sesongvariasjoner og stort behov for innleid arbeidskraft i perioder. Mange er uorganiserte, og det er vanskelig å holde oversikt over lønns- og arbeidsvilkår i bransjen. Dette kompliserer arbeidet mot sosial dumping.

Regjeringen tar utfordringene i sjømatnæringen på alvor, og både fiskeri- og kystministeren og jeg har dette høyt på vår dagsorden. Nylig var jeg vertskap for et møte mellom våre departement og arbeidslivets parter om utfordringene bransjen møter. På møtet ble vi enige om å sette ned to arbeidsgrupper; én for den delen av sjømatnæringen som er på land, og én for den delen som er til sjøs. Disse gruppene skal kartlegge lønns- og arbeidsforholdene i bransjen, og komme med konkrete forslag til tiltak. Det er positivt at bransjen selv har tatt initiativ til og skal styre denne prosessen. Det er nødvendig at partene tar det nødvendige ansvaret
for å rydde opp i alle overtramp som finner sted.

Det er viktig å understreke at vi ikke bare ser mørke skyer i horisonten. Erfaringsmessig fungerer tiltakspakker mot sosial dumping innen spesifikke bransjer godt. Vi
har sett solide resultat i bygg- og anleggsbransjen, i industrien og landbruket. Det må også inkluderes at Arbeidstilsynet er blitt kraftig styrket det siste året, noe som gir oss muligheter for gode kontrolltiltak.

Jeg er trygg på at de to arbeidsgruppene i sjømatnæringen kommer med forslag til tiltak som vil ha god effekt. Sammensatte problemer må møtes med gjennomtenkte og målrettede tiltak på den enkelte arbeidsplass. Det er ingen tvil om at sjømatnæringen vet at de har en merkevare av internasjonalt kaliber, og at denne må beskyttes.