Historisk arkiv

Strekk i det borgerlige laget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminster Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv 6. april 2011.

 

Opppsisjonspartiene på Stortinget varslet denne uken at de vil foreslå endringer i arbeidstidsbestemmelsene, slik at arbeidsgiver og ansatte i hver enkelt virksomhet kan avtale bruk av såkalt "oljeturnus", og "medleverturnus" - altså at man arbeider døgnet rundt over en kort periode, for så å ha helt fri i en lengre tid. Slik organisering er ikke uvanlig ved enkelte små institusjoner i omsorgssektoren. I en rekke tilfeller rapporterer både brukere og ansatte at det er mange fordeler ved dette. Brukere og pårørende får færre ansatte å forholde seg til, og det kan være lettere å etablere heltidsstillinger.

Utgangspunktet for om vi bør utvide slike ordninger må være hensynet til formålet med virksomheten. Vi driver ikke barnevern, rusomsorg eller sykehjem for de ansatte. Det betyr at arbeidstidsordningene må tilpasses hensynet til brukerne, men arbeidstagerne må være medvirkende og motiverte for at institusjonene skal bli gode og tilbudet for brukerne godt.

Arbeidstidsordningene må tilpasses virksomhetens behov. Samtidig kan arbeidstidsordningene variere ut i fra den enkelte arbeidstagers situasjon og lokale ønsker både hos arbeidsgiver og arbeidstager. Turnusene kan som oftest tilpasses begge hensyn med litt fleksibilitet fra begge sider. Det er imidlertid slik at det ved en institusjon vanskelig kan være slik at noen arbeider i "oljeturnus" mens andre ikke gjør det.

I dag fastsettes de fleste turnus- og skiftordninger lokalt. I spesielle tilfeller bestemmes imidlertid dette ved at lokale ønsker om ekstraordinære turnuser blir avtalt med de ansattes sentrale fagorganisasjon. 19 av 20 forslag om avtale blir etterkommet, men stort sett for perioder av et år.

Tornen i øyet for opposisjonen, er at slike ordninger skal godkjennes av den sentrale fagorganisasjonen til de ansatte. Men det er strekk i det borgerlige laget. Det er langt fra KrFs standpunkt om at det bør sees på om dagens ordning kan gjøres litt smidigere (hvilket jeg er enig i), til Frps fundamentalistiske liberalisme. Frp avviser enhver rolle for de ansattes fagorganisasjon. Høyre har inntatt en mellomposisjon, og mener at Arbeidstilsynet bør overta de faglige organisasjonenes rolle.

Jeg oppfordrer opposisjonen til å sette ideologiske kjepphester på stallen, og holde fast ved hensynet til brukerne. Der hvor det er gode sosialfaglige grunner til å benytte oljeturnus, bør det, slik det er i dag, være en adgang til dette. Arbeidstidsorganisering blir en kvalitet ved tjenesteytingen. Derfor er det fornuftig at den part som sitter med en helhetlig oversikt over tjenestekvaliteten også har en stemme. Frps modell gir all makt til arbeidsgiveren, og verken brukere eller ansatte vil ha vern mot bruk av oljeturnus der faglige hensyn faktisk ikke tilsier slik turnus. Høyre vil at Arbeidstilsynet, altså staten, overtar makten som i dag ligger hos arbeidslivets parter. Jeg mener Arbeidstilsynet først og fremst skal drive tilsyn. Arbeidstilsynet er heller ikke spesielt godt rustet i forhold til helsefaglige spørsmål knyttet til bruk av ulike turnusordninger. I tillegg er jeg usikker på om det er riktig at Arbeidstilsynet skal få en rolle som dommer i en strid mellom avtaleparter.

Vi ønsker alle et godt arbeidsliv med gode, tillitsbaserte samarbeidsforhold mellom ansatte og ledelse. Dette er ekstra viktig nettopp for velferdstjenester, hvor tradisjonelle maktmidler som streik og annen arbeidsstans uunngåelig rammer de svakeste så direkte. Likeså er vi alle avhengige av at yrkene i denne sektoren er attraktive, slik at ungdom vil velge å gå inn i dem. Derfor er jeg overbevist om at det er i brukernes interesse at arbeidstagerne og de organisasjonene som de har valgt til å ivareta deres interesser, har sterk innflytelse på sin egen arbeidssituasjon. Når Forskningsstiftelsen Fafo finner at den bruken vi i dag har av "oljeturnus" fungerer bra, kan jo grunnen være nettopp at de tilfellene hvor det ville gå galt, effektivt lukes ut av den prosedyren vi i dag har for å tillate disse unntakene fra Arbeidsmiljøloven.

Utpå våren kommer en Stortingsmelding om arbeidsforhold. Der vil bruken av "medlever- og oljeturnus" bli behandlet.