Historisk arkiv

Sykefraværet synker mest i Finnmark

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Inger Bjurstrøm i Altaposten 30. mars 2011.

Innlegg av arbeidsminister Hanne Inger Bjurstrøm i Altaposten 30. mars 2011.

 

Ingen steder synker nå sykefraværet mer enn i Finnmark. Det siste året er fraværet i fylket redusert i de fleste næringer, og i både offentlig og privat sektor. Sykefraværet synker i de fleste aldersgrupper. Den positive utviklingen gjelder både kvinner og menn. Ikke minst er det en gledelig nedgang i sykefraværet blant de eldste arbeidstagerne, de fra 55 år og eldre.

Sykefraværet faller i hele landet. De siste tallene, fra 4.kvartal 2009 til 4.kvartal 2010, viser en nedgang på 6,3 prosent. I Finnmark er nedgangen på hele 10,5 prosent! Denne er en veldig oppmuntring i arbeidet for å redusere fraværet.

Å få ned sykefraværet er et av målene i avtalen om et inkluderende arbeidsliv som staten har inngått med arbeidslivets parter (IA-avtalen). I den første IA-avtalen, som ble inngått i 2001, satte vi oss som mål at sykefraværet skulle reduseres med 20 prosent. Nedgangen i sykefraværet tyder på at vi har snudd den negative utviklingen. Men det er likevel langt igjen til målet. Oppmerksomheten om sykefraværet må fortsette.

Det samlede sykefraværet er en sum av mange små enkeltbeslutninger; Om å holde seg hjemme, om å komme helt eller delvis tilbake på jobb, om å syke- eller friskmelde en pasient, om å tilrettelegge arbeid for den enkelte medarbeider. Små endringer i handlemåte hos oss alle gir fort store effekter. Klarer vi å gjøre den siste tidens fall i fraværet til en varig utvikling, spares det milliarder av kroner. Det betyr at velferdsstaten kan frigjøre ressurser til andre viktige områder. Bare i fjor medførte fallet i sykefravær en innsparing på hele 2,7 milliarder kroner.

Men først og fremst ligger gevinsten i at mange flere kan fortsette i arbeidslivet. Derfor er det viktig at vi alle, både i Finnmark og i landet for øvrig, fortsetter arbeidet med å få ned sykefraværet. Gratulerer Finnmark!