Historisk arkiv

Unøyaktig om uføretrygd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Klassekampen 11. juni 2011.

 

I lørdagens utgave skriver Klassekampen om uføre Jon Erling Hagen. Han gir utrykk for usikkerhet for hva som skal skje med ham når det nye systemet for å kombinere arbeid og trygd innføres.

Han tjener 50 000 kroner ved siden av trygden. Klassekampen hevder at han vil tape 45 000 kroner på uførereformens nye ordning for å kombinere uføretrygd og arbeid. Dette er ikke riktig. Det er viktig for meg å hindre at det skapes unødvendig uro på grunn av slike oppslag.

For det første vil Jon Erling Hagen, som andre som er uføre i dag, nyte godt av overgangsordningen. Denne innebærer at han, hvis han fortsetter å jobbe for 50 000 kroner i året, ikke vil tape 45 000 kroner, men komme ut nesten nøyaktig som i dag frem til 1. januar 2019.

Men det er riktig at det fra 2019 kan bli en reduksjon i samlet trygd og arbeidsinntekt hvis Hagen fortsetter å tjene 50 000 kroner. Beløpsgrensen i den nye ordningen fra 2015 er imidlertid av en helt annen type enn dagens såkalte fribeløp på 1G (79 216 kroner). Over beløpsgrensen i den nye ordningen får man uføretrygden gradvis redusert ettersom arbeidsinntekten økes. Dermed blir Klassekampens utregning feil. Riktig utregnet vil Hagen kunne få redusert samlet trygd og arbeidsinntekt fra 2019 med om lag 7500 kroner (målt etter skatt). Dette er ikke et ubetydelig beløp, men det er svært langt unna 45 000 kroner.

Samtidig slipper Hagen fra 2015 som andre uføre i dag, risikoen for revurdering av uføregraden hvis han jobber mer enn 1G (79 216 kroner). Det gir en helt ny trygghet for å satse på å jobbe litt mer en periode hvis helsen tillater det. Dagens uføre får altså med seg denne fordelen ved den nye ordningen, selv om de i overgangsordningen får en høyere beløpsgrense enn nye uføre.

Alt i alt mener jeg reformen vil slå bra ut for alle uføre som kan jobbe ved siden av trygden. Det er også viktig å vite at de som ikke klarer å arbeide ved siden av – sikres en uføretrygd omtrent som i dag. Fremtidige uføretrygdede vil dessuten i gjennomsnitt motta en trygd som er noe over dagens nivå.