Historisk arkiv

Vårt felles ansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Innlegg av arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Doktor i Nord, nr. 2 – 2011.

 

Få yrkesgrupper har mer ansvar og respekt enn den norske legestanden. Ikke bare forvalter dere norsk folkehelse, men også samfunnets arbeidskraft - og gjennom dette velferdsstatens bærekraft.

Arbeidet mot sykefravær har hatt sine opp og nedturer. Jeg blir fortsatt urolig når jeg tenker på situasjonen høsten 2009. Samme dag som vi startet drøftinger om ny IA-avtale måtte regjeringen oppjustere statens utgifter til sykelønn med 3,2 milliarder kroner. Alle var enige om at noe måtte gjøres. IA-partene ble enige om en ny avtale med økt bruk av gradert sykemelding, tidligere oppfølging av sykemeldte og tettere oppfølging fra legene. Dette var viktig. Legen er helt sentral i arbeidet med å få ned sykefraværet.

Siden 2009 har sykefraværet falt i hele landet. Og det må selvsagt tas med i denne sammenheng at Finnmark troner øverst på ”nedgangslisten” med sine 10,5 prosent. Den negative utviklingen er snudd, men mållinjen er fortsatt langt unna.

De nødvendige lovendringer som følger den nye IA-avtale er nå forslått. Rett før påske la regjeringen frem en stortingsproposisjon om endringer i folketrygd- og arbeidsmiljølovens reaksjonsbestemmelser for leger og arbeidsgivere når de ikke følger opp som forutsatt. Det foreslås blant annet at arbeidsgiver og sykmelder kan ilegges gebyrer ved manglende overholdelse av pliktene i sykefraværsarbeidet. Ved manglende medvirkning fra arbeidstaker kan sykepengene stanses. Målet med disse reaksjonene er altså ikke å straffe, men å få innarbeidet en oppfølgingskultur hvor de ulike aktørenes oppgaver i sykefraværsarbeidet løses som forutsatt. Dette har vagt noe debatt, da enkelte mener reaksjonene er for strenge, samtidig som andre mener de er for milde. Det er alltid vanskelig å ”dosere” riktig når det gjelder sanksjoner. Debatten i etterkant kan tyde på at vi har truffet ganske bra.

Forslagene til lovendring innebærer også at frister for oppfølging framskyndes og at sykmelder skal motta informasjon om aktivitetsplan fra arbeidsgiver. Det forventes også at NAV følger opp med arbeidsrettede tiltak når det er nødvendig. Reglene skal bidra til en god dialog mellom arbeidsgiver, arbeidstaker, sykmelder og Arbeids- og velferdsetaten..

Det samlede sykefraværet er en sum av mange små enkeltbeslutninger. Om å holde seg hjemme, om å komme helt eller delvis tilbake på jobb, om å syke- eller friskmelde en pasient, om å tilrettelegge arbeid for den enkelte. Små endringer i handlemåte hos oss alle gir fort store effekter. Det er her dere kommer inn i bildet. Dere skal gjøre de kvalifiserte og medisinsk forsvarlige valgene i et system som gjør at folk finner sin vei tilbake i arbeid.