Historisk arkiv

Ambisjoner om arbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagens Næringsliv 17. september 2012

DN-kommentator Eva Grinde skriver 6. september om det gode arbeidet som skjer hos attføringsbedriften Fretex for å få folk ut i ordinært arbeid. Samtidig kritiserer hun Navs bruk av penger til attføringstiltak, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv.

DN-kommentator Eva Grinde skriver 6. september om det gode arbeidet som skjer hos attføringsbedriften Fretex for å få folk ut i ordinært arbeid. Samtidig kritiserer hun Navs bruk av penger til attføringstiltak.

Hun viser til at Nav har en ambisjon om «bare» å klare å få 50 prosent av tiltaksdeltagerne i arbeid og karakteriserer det som «for å si det mildt, ikke særlig ambisiøst».

Det nærliggende spørsmålet til Grinde blir: Hvor mener hun at Navs ambisjonsnivå bør ligge? Hva bør en suksessrate på 50 vurderes i forhold til?

Grinde sier at arbeidsmarkedet skriker etter folk. Ja, men det er ikke et skrik etter folk med funksjonshemninger, med nevrologiske og psykiske lidelser, med språk- og skrivevansker, med svake mentale evner eller folk som sliter med å komme på bena etter langvarig rusmisbruk.

Det er fristende å spørre om hvor mange ansatte DN har i sin arbeidsstokk som har kommet fra attføringstiltak.

Poenget mitt er følgende: Før vi strør rundt oss med kritikk av Nav og sprer forestillinger om at alle som er på attføringstiltak kan ha ordinært arbeid som et realistisk mål, skal vi være ydmyke - og vederheftige - overfor de store problemer som mange mennesker sliter med.

Like lite som helsevesenet kan gjøre alle friske, kan Nav bringe alle inn i ordinært arbeid. Nav kan veldig enkelt øke suksessraten ved å bli mer selektiv med hvem man tar inn på attføringstiltak - men ville det være bedre?

Grinde har et viktig poeng i at vi må fokusere mer på hva som faktisk oppnås med alle de ressursene som brukes på arbeidsmarkedstiltak. Derfor har jeg satt i gang et systematisk arbeid med å bedre statistikk og annen oversikt over hva vi faktisk oppnår.

Resultatbasert finansiering er blant de ting departementet vurderer. Forslaget går ut på å gi tilskudd ut fra hvor mange personer som faktisk kommer over i ordinært arbeid. Men et slikt system må også ta hensyn til at befolkningen er mangfoldig, og at det for noen, og sikkert for færre enn i dag, ikke er slik at ordinært arbeid er det eneste rette.