Historisk arkiv

Bedre for vikarer med vikarbyrådirektivet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Adressseavisen 19. mars 2012

Arne Byrkjeflot skiver i Adresseavisen 14. mars at han er bekymret for vikarene og deres lønns- og arbeidsvilkår. Jeg er like opptatt av å sikre arbeidstakernes rettigheter som Byrkjeflot og fagbevegelsen, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Adressseavisen.

Arne Byrkjeflot skiver i Adresseavisen 14. mars at han er bekymret for vikarene og deres lønns- og arbeidsvilkår. Jeg er like opptatt av å sikre arbeidstakernes rettigheter som Byrkjeflot og fagbevegelsen.

Regjeringen tar den brede uroen i fagbevegelsen om bruken av vikarer, underentreprenører og kontraktører på alvor, og vil sikre at faste, direkte ansettelser fortsatt skal være en bærebjelke i det norske arbeidslivet. Faste ansettelser gir ansatte trygge rammer, forutsigbarhet for arbeid og inntekt, og sikrer at de får anledning til å utvikle sin kompetanse.

Regjeringen har nå foreslått å innlemme vikarbyrådirektivet i norsk lovgivning. Det er mange ulike meninger om vikarbyrådirektivet. Vi mener direktivet vil bidra til ryddige forhold i norsk arbeidsliv. Vikarbyråansatte skal i følge direktivet ha minst like gode lønns- og arbeidsvilkår i innleieperioden som de ville fått ved direkte ansettelse hos innleier. Likebehandlingsprinsippet gjør at mange vikarbyråansatte skal ha høyere lønn enn det de i dag får. Da blir det dyrere å bruke vikarer. Jeg mener at dette vil bidra til mindre bruk av vikarbyråer, ikke mer.

Regjeringen følger opp innlemmingen av vikarbyrådirektivet med en solid tiltakspakke for å sikre likebehandlingsprinsippet og for å få en mer seriøs vikarbyråbransje i Norge. Jeg har vært tydelig på at jeg mener vi kan beholde arbeidsmiljølovens begrensninger på innleie når vi gjennomfører vikarbyrådirektivet i norsk lovgivning.

Bemanningsbransjen har en rolle i det moderne arbeidslivet, fordi det gir arbeidsgiver en bedre mulighet til å tilpasse arbeidsinnsatsen til arbeidsmengden og til å dekke fravær. Vi har gode permisjonsordninger her i landet. Men bransjen må være seriøs, og må ikke undergrave hovedregelen om faste og direkte ansettelser. Regjeringen har tatt og vil fortsatt ta tak i useriøse forhold i arbeidslivet sammen med partene i arbeidslivet.

Til høsten vil Arbeidsdepartementet arrangere en nasjonal konferanse om utfordringene knyttet til et seriøst arbeidsliv og sosial dumping. Her vil også sikring av faste, direkte ansettelser i norsk arbeidsliv bli et tema.