Historisk arkiv

Etterlengtet yrkesskadereform

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagens Næringsliv 23. mai 2012

NHO overdriver kostnadene ved regjeringens yrkesskadereform i DN 18. mai, skriver statssekretær Jan-Erik Støstad i Dagens Næringsliv.

NHO overdriver kostnadene ved regjeringens yrkesskadereform i DN 18. mai. ”Alle” har vært enige om at vi trenger en yrkesskadereform. For det første har vi i dag to ordninger for samme formål, en i folketrygden og en i forsikringsselskapene. Dette skaper unødig forvirring og ekstra byråkrati.

For det andre er dagens regler gått ut på dato, særlig når det gjelder yrkessykdommer. Mange har også hevdet at reglene er problematiske når det gjelder likestilling.

Regjeringen legger nå fram forslag til en helt ny yrkesskadeordning, der dagens to ordninger slås sammen til én, der listen over godkjente yrkessykdommer skal oppdateres, samtidig som det lages en "sikkerhetsventil" som skal gjelde for alle typer sykdommer.

Dermed får vi en enklere, mer rettferdig og framtidsrettet yrkesskadeordning i Norge. Den vil også ivareta likestillingshensyn på en bedre måte.

Vi har lagt vekt på at den nye ordningen skal være økonomisk bærekraftig. Dette har ikke minst NHO formidlet til oss på en tydelig måte, siden det er arbeidsgiverne som finansierer ordningen.

Yrkesskadereformen vil rett nok kunne gi noe økte kostnader, men John Bernanders "ekstra milliarduttellinger" i DN skaper feil forventninger om intensjonen og de virkningene vi ser for oss. Yrkessykdomslisten skal fortsatt være forskningsbasert, og en oppdatering av denne ville måttet komme uansett reform eller ikke. For øvrig vil hensynet til en økonomisk robust ordning stå sentralt, sammen med hensynet til likestilling, når reformen skal evalueres etter noe tid.