Historisk arkiv

Feil om Nav og uføre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagens Næringsliv 6. mars 2012

Erik Hexeberg, lege og styremedlem i Bærum Venstre, påstår at den sterke veksten i unge uføre skyldes Navs endrede regelverk, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv 6. mars 2012.

Erik Hexeberg, lege og styremedlem i Bærum Venstre, påstår at den sterke veksten i unge uføre skyldes Navs endrede regelverk (28. februar). Problemet ifølge Hexeberg, er at det er blitt mye vanskeligere å gjennomføre utdanning med støtte fra Nav.

Uføreveksten blant unge kan ikke forklares med selve omleggingen av Navs støtte til opplæring for personer med nedsatt arbeidsevne i 2009. Det var en lovteknisk omlegging som flyttet støtten til opplæring fra folketrygdloven til arbeidsmarkedsloven.

Hovedregelen er at unge skal benytte seg av Lånekassen for å finansiere sin utdanning, men personer med nedsatt arbeidsevne, som har behov for opplæring for å få eller beholde arbeid, kan fortsatt få støtte til slik opplæring.

Hexeberg påstår videre at det etter omleggingen ikke er mulig å få støtte fra Nav når en samtidig er student. Før omleggingen var det heller ikke slik at personer som av helsemessige årsaker hadde fått nedsatt arbeidsevne, uten videre fikk rett til støtte fra Nav til opplæring. Det avgjørende var, da som nå, om opplæringen var nødvendig og hensiktsmessig for at personen skulle komme i arbeid.

Ifjor fikk nesten 20.000 personer opplæringsstøtte fra Nav. I år har regjeringen iverksatt en egen jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne. Gjennom denne strategien styrkes innsatsen for at unge funksjonshemmede skal komme i jobb.

Hexeberg er sikkert også klar over at veksten i antall uføre, særlig blant dem under 30, er en utfordring vi ser i mange europeiske land. Trenden begynte før Navs omlegging i 2009.