Historisk arkiv

Salg av Folk er folk gir ikke trygd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

VG 19. juli 2012

VGs overskrift 18. juli gir inntrykk av at salg av bladet til Folk er folk kan gi trygderettigheter, skriver arbeidsminister Hanne Inger Bjurstrøm i VG.

VGs overskrift 18. juli gir inntrykk av at salg av bladet til Folk er folk kan gi trygderettigheter. Dette er en feil gjengivelse av meningsinnholdet i intervjuet med meg, og jeg vil derfor komme med følgende opplysninger:

Jeg har flere ganger presisert at salg av dette bladet på provisjonsbasis ikke ser ut til å tilfredstille kravene til et reelt arbeidsforhold, og at det er vanskelig å se at det vil kunne gi grunnlag for selvforsørgelse for dem som skal selge bladet. 

Romfolk som tar seg jobb i Norge har de samme plikter som alle andre EØS-borgere.  De må kunne forsørge seg selv. 

For å kunne oppholde seg i Norge ut over tre måneder som arbeidstaker må det være et reelt ansettelsesforhold. Det skal ikke være et proforma tilbud og arbeidets omfang kan ikke være helt marginalt.

Slik arbeidskontraktene til Folk er folk er blitt meg presentert, oppfyller de ikke disse kravene.  I møte med UDI i går fikk jeg bekreftet at de er av den samme oppfatning. Ifølge UDI er det heller ingen som har fått innvilget registreringsbevis på grunnlag av arbeidskontraktene til Folk er folk.

Et registreringsbevis gir uansett ikke rett til velferdsytelser. Registreringsbeviset er bare en bekreftelse på at vedkommende har rett til opphold. For å ha rett til sosiale ytelser eller trygd må personen blant annet ha fast bopel i Norge. Alle søknader om sosialhjelp skal behandles individuelt. Hver og en som har en arbeidskontrakt fra Folk er folk har rett til å få denne vurdert av myndighetene, og jeg som statsråd saksbehandler selvsagt ikke disse enkeltsakene.

Når jeg har valgt å være så tydelig i media på denne saken, er det fordi det er skapt et inntrykk av at salg av avisen til Folk er folk gir tilgang til norske trygdeytelser. Det er viktig å korrigere denne feilaktige oppfattelsen. Først og fremst av hensyn til selgerne som blir forespeilet urealistiske forventninger. Jeg mener også at slike feilaktige påstander bidrar til å nøre opp under hatske og helt uakseptable ytringer mot romfolket i Norge.