Historisk arkiv

Gammelt nytt om NAV

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagens Næringsliv 25. mai 2012

I et innlegg i DN 16. mai presenterer forskerne Simen Markussen og Ragnhild Schreiner ved Frischsenteret en undersøkelse av NAV-reformen som tyder på at brukerne blir gående lenger tid uten jobb og på midlertidige ytelser sammenlignet med før reformen, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv.

I et innlegg i DN 16. mai presenterer forskerne Simen Markussen og Ragnhild Schreiner ved Frischsenteret en undersøkelse av NAV-reformen som tyder på at brukerne blir gående lenger tid uten jobb og på midlertidige ytelser sammenlignet med før reformen.

Undersøkelsen bygger på data helt tilbake til 2008, da NAV var midt i en krevende etablering av nye kontorer. De store endringene etaten gjennomgikk på denne tiden kan ha fått uheldige konsekvenser når det gjelder saksbehandlingstid og kvaliteten på oppfølgingen av brukerne. Finanskrisen som startet høsten 2008 gjorde det heller ikke lettere å få flere ut i arbeid.

For å kunne si noe om de langsiktige effektene av NAV-reformen er det derfor, som forskerne selv er inne på, behov for data som går lenger fram i tid enn 2008. De siste NAV-kontorene ble etablert i 2010/2011.

Undersøkelsen fanger heller ikke opp virkninger av tiltak som i de siste årene er gjennomført for å få flere i arbeid, blant annet arbeidsavklaringspenger, kvalifiseringsprogrammet, og nytt regelverk for oppfølging av sykmeldte. I tillegg kommer jobbstrategien for personer med nedsatt arbeidsevne og et nytt forsøk med bruk av arbeidsavklaringspenger som lønnstilskudd.

En rekke tilbakemeldinger viser at det nå går bedre i NAV. På flere områder har etaten en positiv utvikling og god måloppnåelse. Samtidig er det klart at NAV har, og fortsatt vil ha, utfordringer framover. Etaten jobber på ulike måter med å forbedre oppfølgingen av brukerne.