Historisk arkiv

God oppfølging av veteranene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Aftenposten 11. mars 2012

Aftenposten kritiserer 5. mars på lederplass at veteraner som er skadet under utenlandsoppdrag opplever sen saksbehandling fra NAV og andre offentlige instanser etter at de har kommet hjem, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Aftenposten 11. mars 2012.

Aftenposten kritiserer 5. mars på lederplass at veteraner som er skadet under utenlandsoppdrag opplever sen saksbehandling fra NAV og andre offentlige instanser etter at de har kommet hjem.

Personell som har deltatt i internasjonale operasjoner fortjener å få rask og kompetent oppfølging fra Arbeids- og velferdsetaten og Statens pensjonskasse.

Når det gjelder krav fra veteraner som har blitt skadet i internasjonale operasjoner, er det en arbeidsdeling mellom Statens pensjonskasse (SPK) og Arbeids- og velferdsetaten (NAV) knyttet til ulike ordninger som kan utløse økonomiske rettigheter. Det er riktig at det tar tid å behandle enkelte av disse sakene. Hovedårsaken til dette er imidlertid ikke kapasitetsproblemer i SPK eller NAV, men at sakene ofte er komplekse og krever omfattende avklaring av veteranens helsetilstand og arbeidsevne. Først når dette er avklart kan sakene ferdigbehandles.

Jeg følger dette saksfeltet nøye, og er opptatt av at Arbeids- og velferdsetaten og Statens pensjonskasse hele tiden søker å forbedre sine tjenester overfor denne gruppen. Det er også satt i verk tiltak for å høyne etatens kompetanse om personell som har deltatt i internasjonale operasjoner, og det er etablert et eget kompetansemiljø for veteransaker ved NAV Elverum. Kompetansemiljøet har en informasjons- og veilederrolle overfor andre enheter i etaten og skal utvikle arbeidsmetoder, særlig når det gjelder samhandling med Forsvaret og andre eksterne samarbeidsparter, som kan benyttes nasjonalt. Disse tiltakene er en del av Regjeringens handlingsplan for veteraner.

Arbeids- og velferdsetaten vil ta initiativ til et møte med Forsvarssjefen og Statens pensjonskasse for å se på hvordan samarbeidet ytterligere kan styrkes. Arbeids- og velferdsetaten vil også ta kontakt med veteranorganisasjonene for å gjennomgå behandlingen av veteransakene.