Historisk arkiv

Ikke behov for høyredreining

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagens Næringsliv 30. juli 2012

Jan Tore Sanner kommer med kraftig kritikk av regjeringens arbeidslivspolitikk i DN 26. juli, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv.

Jan Tore Sanner kommer med kraftig kritikk av regjeringens arbeidslivspolitikk i DN 26. juli. Han hevder at dagens arbeidsmiljølov er en lov for industrisamfunnet, og at Arbeiderpartiet gir uttrykk for ”at vi kan lene oss tilbake”.           

Ikke uventet vil Høyre føre en mer liberal og ”fleksibel” arbeidslivspolitikk enn den rød-grønne regjeringen. Dessuten vil et felles opplegg med Frp dra politikken ytterligere til høyre.

Vi fikk en ny og oppdatert arbeidsmiljølov 1. januar 2006, etter et bredt utvalgsarbeid.

Jan Tore Sanner ser ut til å ha glemt de konkrete initiativene regjeringen har tatt i arbeidslivspolitikken, med eller uten opposisjonens støtte:

- Handlingsplan 1 og 2 mot sosial dumping, med blant annet solidaransvar og innsynsrett for tillitsvalgte, ID-kort, regionale verneombud og betydelig styrket Arbeidstilsyn

- Likestilling av skift og turnus

- Ny, effektiv IA-avtale fra 2010, som nå gir lavere sykefravær

- Treparts bransjeprogram for å rydde opp i renholdsbransjen

- Krafttak mot ufrivillig deltid, som er halvert siden 2005

- Nylig tiltakspakke overfor vikarbyråene

- Yrkesskadereformen

I tillegg reverserte vi umiddelbart Bondevik IIs liberalisering av overtid og midlertidige ansettelser. Man kan jo undres på hva en H-Frp-regjering i perioden fra 2005, med finanskrise, økende problemer med sosial dumping og med sitt verdigrunnlag, hadde gjort og fått til.

Stoltenberg-regjeringen vil fortsette å ta initiativer og holde fortet i arbeidslivspolitikken.