Historisk arkiv

Ingen enkle løsninger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagbladet 20. april 2012

Unges forhold til NAV og holdninger til arbeid har vært en gjenganger i media den siste tiden, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagbladet.

Unges forhold til NAV og holdninger til arbeid har vært en gjenganger i media den siste tiden: Påstander om late og kravstore ungdommer, mangelfull oppfølging hos NAV, forslag om obligatorisk arbeidsplikt for sosialhjelpsmottakere og utsagn om at det for lett for unge å bli uføretrygdet.

Det kan være på sin plass å bringe noen få fakta inn i debatten. Antallet unge på sosialhjelp har ikke økt. Antall unge uføre under 25 år er i overkant av 4600 personer. Det er 1700 flere enn for ti år siden, delvis fordi medisinske fremskritt fører til at flere barn med alvorlige skader og sykdommer vokser opp. Det som derimot gir grunn til bekymring er veksten i antall unge på arbeidsavklaringspenger. Mange av disse har til dels alvorlige psykiske lidelser, og dette er en utvikling vi ser i hele den vestlige verden.

De aller fleste unge klarer seg selv: De er enten i arbeid eller utdanning. Sysselsettingen i Norge er høy og arbeidsledigheten lav, også blant unge under 25 år. Vi skal ikke lenger enn til Sverige for å finne en ungdomsledighet som er nærmere tre ganger så høy som her i landet.

Men så er det altså en del unge som, av ulike grunner, trenger hjelp til å komme seg i arbeid. Felles for mange av dem er at de ikke har fullført videregående skole. Å bidra til at flere fullfører skolen er derfor målet for oppfølgingsprosjektet ”Ny GIV”. Prosjektet har allerede gitt resultater, blant annet ved at 700-800 flere unge i 2011 gikk rett fra VG1 til VG2, sammenlignet med året før.

For unge der videre skolegang ikke er løsningen, kan ulike arbeidsmarkedstiltak være aktuelt. NAV prioriterer høyt å følge opp denne aldersgruppen, og også i denne gruppen vil de aller fleste etter hvert komme seg ut i jobb.

Så er det en gruppe unge som vil trenge mer omfattende bistand for å komme seg videre i livet. Noen av dem har helseproblemer eller rusproblemer, noen har vokst opp med sosialhjelp og har en bakgrunn der også foreldrene har liten tilknytning til arbeidslivet. Denne gruppen vil NAV nå forsterke innsatsen for å hjelpe.

Det er ikke slik at unge som dropper ut av videregående skole bare kan gå til NAV og kreve økonomisk støtte til et ”friår”, slik enkelte synes å tro. Disse ungdommene vil bli svært skuffet i sitt møte med NAV.  Unge som faller ut av skolen, og som vi ikke får tilbake gjennom Ny GIV, kan etter en individuell vurdering få tilbud om ulike typer arbeidsrettede tiltak. Når man er på arbeidstiltak, får man støtte til livsopphold. Men stønaden gis altså bare så lenge den unge deltar på det aktuelle tiltaket.