Historisk arkiv

Midlertidig blindvei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagens Næringsliv 16. juni 2012

Adgangen til midlertidige ansettelser er en viktig politisk markør mellom regjeringen og opposisjonspartiene, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv.

Adgangen til midlertidige ansettelser er en viktig politisk markør mellom regjeringen og opposisjonspartiene. Det ble sist bekreftet da Stortinget behandlet arbeidslivsmeldingen 7. juni. I DN har Virke utfordret alle partiene til å gi virksomhetene en generell adgang til å kunne ansatte midlertidig i ett år.

Regjeringen er i mot å liberalisere reglene for midlertidig ansettelse. Midlertidige ansettelser gir mindre jobbtrygghet enn fast ansettelse. En ”fri” adgang til midlertidige ansettelser kan lett undergrave hovedregelen om fast ansettelse og oppsigelsesvernet. Forslaget kan også innebære at stadig flere ansettelser vil starte opp som midlertidige, uavhengig om det faktisk foreligger et permanent arbeidskraftbehov. Rettighetene til nyansatte vil med en slik ordning være mye svakere enn ved dagens ordning med prøvetid. I gjennomsnitt bytter hver tiende av oss jobb i løpet av et år. Så dette vil bety svekket ansettelsestrygghet for svært mange.

Arbeidsgiverne investerer i opplæring og kompetanseheving først og fremst til fast ansatte. Dersom andelen midlertidig ansatte skulle øke betydelig, vil færre få ta del i kompetanseinvesteringene i arbeidslivet, og vi vil bli et fattigere kunnskapssamfunn.

Norge har et velfungerende arbeidsmarked med høy sysselsetting og lav ledighet. Verdiskapingen i næringslivet har vært god i lang tid. Vi har funnet en god balanse mellom vernehensyn og virksomhetenes fleksible arbeidskraftbehov.

Opposisjonen hevder at en større adgang til å ansette midlertidig vil gi flere jobber, men det finnes det ikke sikker dokumentasjon på.