Historisk arkiv

NAV har utfordringer, men er på rett vei

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Stavanger Aftenblad 19. mars 2012

Stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen fra FrP etterlyser i Stavanger Aftenblad 9. mars en tiltaksplan for hvordan NAV kan friskmeldes, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Stavanger Aftenblad.

Stortingsrepresentant Ulf Erik Knudsen fra FrP etterlyser i Stavanger Aftenblad 9. mars en tiltaksplan for hvordan NAV kan friskmeldes. Bakgrunnen er Riksrevisjonens rapport om ressursutnyttelsen i NAV, som ble lagt fram i forrige uke. Knudsen påstår at etaten ikke klarer å forbedre seg etter å ha fått tilført mye ressurser.

Det som ikke kommer fram i innlegget til Knudsen, er at Riksrevisjonens undersøkelse omhandlet aktiviteten i årene 2009 og 2010. Som kjent var det store utfordringer i NAV i denne perioden. Mye positivt har skjedd i NAV siden den gang. Stortinget har blitt løpende orientert om situasjonen og de tiltak som er blitt iverksatt. Jeg har fra min første dag som statsråd vært opptatt av situasjonen i NAV. Noe av det første jeg gjorde var å sette ned en ekstern ekspertgruppe for å gjennomgå organiseringen og virkemåten til NAV. Ekspertgruppen konkluderte med at mange av problemene til NAV kunne tilskrives den omfattende omstillingen etaten sto midt i, men den kom også med konkrete anbefalinger. Disse er blitt fulgt opp.

NAV har de siste årene jobbet hardt og systematisk med forbedringer på mange nivåer. Noen av Riksrevisjonens forslag er allerede fulgt opp. Dette gjelder for eksempel det pågående arbeidet med den omfattende IKT-moderniseringen av etaten. Forbedringsarbeidet har gitt resultater. Riksrevisjonen har godkjent regnskapet for 2010. Det viser at NAV er på rett vei. I flere fylker klarer NAV nå å oppfylle kravene til saksbehandlingstid. Målet er at alle fylker i løpet av 2012 skal nå kravene. Riksrevisjonen peker på forskjeller mellom fylkene. En ny modell for fordeling av ressurser internt i NAV er på trappene og vil bidra til å jevne ut disse forskjellene.

Men NAV har fremdeles utfordringer som det vil ta tid å løse. Jeg er derfor helt på linje med arbeids- og sosialkomiteen, som i sin budsjettinnstilling for 2012 understreker at den er inneforstått med at den videre utviklingen må ha et langsiktig og helhetlig perspektiv. Det er etter mitt syn nødvendig for en etat som årlig betjener 2,8 millioner brukere.