Historisk arkiv

Skaper ikke flere uføre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagsavisen 16. februar 2012

I Dagsavisen 31. januar påstår Fremskrittspartiets Robert Eriksson at regjeringen presser svake grupper ut av arbeidslivet og over på uføretrygd, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagsavisen.

I Dagsavisen 31. januar påstår Fremskrittspartiets Robert Eriksson at regjeringen presser svake grupper ut av arbeidslivet og over på uføretrygd. Og som om det ikke skulle være nok skjer dette ifølge Eriksson i rekordfart.

Det er riktig at det aldri har vært flere uførepensjonister enn i 2011, men Eriksson hopper bukk over årsaken: Befolkningen i Norge øker, og også den har aldri vært større enn i fjor.

Det riktige bildet får vi når vi ser på antallet uførepensjonister i prosent av befolkningen. Da er det ingen økning. Andelen av befolkningen som var uføre, var nøyaktig den samme i 2011 som i 2010. Påstanden om at arbeidstakere skyves over på uføretrygd ”i rekordfart” er derfor ikke riktig!

Når det er sagt, er også jeg bekymret over at mer enn 300 000 personer har så store helseplager at de ikke kan delta i arbeidslivet, men mottar uførepensjon. Regjeringen er opptatt av at alle som kan delta, skal få delta med den arbeidsevnen de har.

Regjeringen har intensivert arbeidet med inkluderende arbeidsliv. IA-arbeidet er viktig for å forebygge uførhet. Vi vet at langvarig sykmelding ofte er første steg på veien inn i uførhet. I fjor høst lanserte den rødgrønne regjeringen også en egen jobbstrategi for å få flere med nedsatt funksjonsevne i arbeid. Strategien er spesielt rettet mot unge under 30 år. I tillegg har vi lagt fram en uførereform som vil gjøre det lettere for personer med redusert og variabel arbeidsevne å delta i arbeidslivet. De nye reglene gjør det enklere å kombinere uføretrygd og arbeid.

Fremskrittspartiet ser åpenbart ikke verdien av disse tiltakene. De satser igjen på en enkel løsning: Å forby varig uførepensjon til personer under 40 år. Et slikt forslag vil skape flere problemer enn det løser.