Historisk arkiv

Tiltak mot ufrivillig deltid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Nordlys 22. mars 2012

Nordlys skriver 15. mars om de problemene deltidsarbeid fører til i helsesektoren, og viser til at verken tankesmia Civita eller arbeidsgiverforeningen Spekter er særlig optimistiske med tanke på å fjerne bruken av deltid, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Nordlys.

Nordlys skriver 15. mars om de problemene deltidsarbeid fører til i helsesektoren, og viser til at verken tankesmia Civita eller arbeidsgiverforeningen Spekter er særlig optimistiske med tanke på å fjerne bruken av deltid.

Også jeg er opptatt av behovet for arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren. Hvordan vi kan øke tilbudet av arbeidskraft i denne sektoren, er derfor et viktig spørsmål. Gitt denne situasjonen er det imidlertid helt avgjørende at vi får bukt med den ufrivillige deltiden i disse yrkene.

Det er riktig at de fleste arbeidstakere som jobber deltid ønsker det selv, for eksempel for å kunne tilpasse arbeidsmengden til andre forpliktelser og ønsker i hverdagen, eller til egen arbeidsevne etter sykdom. Men vi vet også at over 60.000 deltidsansatte aktivt søker mer arbeid. Dette er en form for arbeidsledighet, og er alvorlig for den enkelte arbeidstaker.

Ufrivillig deltid er et større problem i visse bransjer og yrkesgrupper enn i andre. Regjeringen har satt i gang flere tiltak for å motvirke ufrivillig deltid. I arbeidslivsmeldingen som ble lagt fram i høst, foreslår vi at fortrinnsretten for deltidsansatte skal evalueres, at drøftingsplikt med tillitsvalgte om bruk av deltid skal sendes på høring, og at vi skal utrede retten til større stillingsprosent for arbeidstakere som over tid har arbeidet ut over avtalt arbeidstid.

Vi ser også at det er nødvendig å utvikle kunnskapen om hvilke tiltak som kan redusere den ufrivillige deltiden. Det finnes nemlig eksempler på at arbeidsgivere i samarbeid med arbeidstakerne har funnet fram til arbeidstidsordninger og bemanningsløsninger som reduserer uønsket og unødvendig deltid.

Regjeringen har derfor fra 2011 satt i gang treårige forsøksprosjekter på til sammen 75 millioner kroner for å bidra til praktiske løsninger lokalt. I tillegg til de lokale løsningene har denne regjeringen også endret arbeidsmiljøloven, slik at arbeidstiden for skift og turnusarbeidere er likestilt. Jeg har tro på at dette i sum vil bidra til å redusere ufrivillig deltid i norsk arbeidsliv.