Historisk arkiv

Trygg pensjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

VG 18. august 2012

Jeg har fått flere motinnlegg etter at jeg 2. august skrev ”Mer pensjon vel fortjent”, skriver statssekretær Jan-Erik Støstad i VG..

Jeg har fått flere motinnlegg etter at jeg 2. august skrev ”Mer pensjon vel fortjent”.

I Norge har vi lenge tatt trygg pensjon som en selvfølge. Med pensjonsreformen, som alle partier unntatt Frp støtter, vil norske pensjoner være trygge også de neste tiårene.

Stortingets pensjonsforlik avklarte i 2005 at den årlige reguleringen av alderspensjoner i folketrygden skal være lønnsøkningen fratrukket 0,75 prosent. En slik regulering vil nesten alltid øke, ikke redusere, den enkelte pensjonists kjøpekraft. Grunnbeløpet og pensjonen øker mer enn prisstigningen – som betyr at kjøpekraften øker.

Også i 2012 vil kjøpekraften til den enkelte pensjonist øke, anslagsvis med vel 2 prosent. Hvis lønnsutviklingen blir høyere eller lavere enn anslått, blir dette korrigert for i kommende trygdeoppgjør.

Men behøver ikke å se lenger enn til Sverige for å finne pensjoner som reguleres svakere enn i Norge. Mens norske pensjoner reguleres med lønnsøkningen fratrukket 0,75 prosent, reguleres svenske pensjoner i utgangspunktet bare med prisstigningen. Det betyr at søta bror over tid bare får uendret kjøpekraft for sin pensjon. Er reallønnsøkningen for yrkesaktive et år lavere enn 1,6 prosent, får svenske pensjonister faktisk redusert kjøpekraft.

Siden 2005 har kjøpekraften til norske pensjonister økt med 25 prosent hvis vi ser på en gjennomsnittlig alderspensjon, 27 prosent for enslige minstepensjonister og 29 prosent for gifte minstepensjonister. Kjøpekraften til grunnbeløpet er økt med 15 prosent.

I samme periode er kjøpekraften for lønnstakere i alt økt med 16 prosent. Selv sammenliknet med yrkesaktive har altså pensjonistene hatt om lag den samme eller bedre utvikling, og særlig da minstepensjonistene.

Et par motinnlegg har en mer partipolitisk vinkling, som ”Å danse med Siv” 8. august. Men om det er noe som ville skape utrygghet for framtidens norske pensjoner, må det være Frp’s generelle overbudspolitikk. For øvrig vil en stemme til Frp være bortkastet hvis poenget skulle være å forandre hovedlinjene i pensjonspolitikken. Høyre står jo bak Stortingets pensjonsforlik, og det samme gjør KrF og Venstre.