Historisk arkiv

Vikarbyrådirektivet: Kan ikke gi en garanti

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagsavisen 19. mars 2012

Det pågår en aktiv debatt om EUs vikarbyrådirektiv i Dagsavisens spalter, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagsavisen.

Det pågår en aktiv debatt om EUs vikarbyrådirektiv i Dagsavisens spalter. Odd Rambøl hadde et debattinnlegg den 8.3. som må kommenteres.

Regjeringen har nå foreslått å innlemme vikarbyrådirektivet i norsk lovgivning. Det er fordi vi mener at direktivet vil bidra til ryddige forhold i norsk arbeidsliv. Vikarbyrådirektivet dreier seg først og fremst om å bedre vikarbyråansattes rettigheter gjennom et likebehandlingsprinsipp: Vikarbyråansatte skal ha like gode lønns- og arbeidsvilkår i innleievirksomheten som de ville fått ved fast ansettelse der.

Likebehandlingsprinsippet gjør at mange vikarbyråansatte skal ha høyere lønn. Da blir det dyrere å bruke vikarer. Jeg mener at dette vil bidra til mindre bruk av vikarbyråer, ikke mer. Regjeringen vil følge opp innlemmingen av vikarbyrådirektivet med en solid tiltakspakke for å sikre likebehandlingsprinsippet og for å få en mer seriøs vikarbyråbransje i Norge.

Faste ansettelser er og skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Jeg har vært tydelig på at Norge kan beholde arbeidsmiljølovens restriksjoner på midlertidige ansettelser og bruk av vikarer når vi innlemmer vikarbyrådirektivet.
Jeg kan naturlig nok ikke gi en 100 % garanti for en sak som eventuelt skulle komme til behandling i EFTA-domstolen. Vi har ingen slik garanti i dag, og kan heller ikke gi det framover, selv om Norge ikke skulle innlemme direktivet. Tvert imot kan det legges til grunn av direktivet klargjør at Norge kan beholde dagens regelverk. En reservasjon mot direktivet ville heller ikke gi noen garanti mot endring. Samtidig ville en reservasjon introdusere en usikkerhet for norske arbeidsplasser ved mulige mottiltak fra EU.

Det er ulike meninger om vikarbyrådirektivet. Regjeringen tar den brede uroen i fagbevegelsen om bruken av vikarer, underentreprenører og kontraktører på alvor. Vi har helt siden 2005 ført en aktiv kamp mot sosial dumping. Dette arbeidet videreføres nå gjennom tiltakspakken, og vi skal være særlig årvåkne i forhold til mulig omgåelse av likebehandlingsprinsippet.