Historisk arkiv

Vil være best på petroleumssikkerhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagens Næringsliv 1. juni 2012

Regjeringen legger til grunn at EUs forslag til forordning om offshore-sikkerhet ligger utenfor virkeområdet for EØS-avtalen, skriver arbeidsminister Hanne Bjurstrøm i Dagens Næringsliv.

Regjeringen legger til grunn at EUs forslag til forordning om offshore-sikkerhet ligger utenfor virkeområdet for EØS-avtalen. Bellonas Paal Frisvold hevder i DN 22. mai at dette innebærer en radikal nytolkning av EØS-avtalen og at det vil sette Norge på sidelinjen i kampen for en sikrere olje- og gassektor i Europa. Slik er det ikke.

Det er riktig at vi har innlemmet EU-regler i EØS-avtalen som for Norges del får virkning utenfor avtalens geografiske virkeområde. Vi har valgt å gjennomføre flere arbeidsmiljødirektiv for ansatte i norsk petroleumsvirksomhet. Det er et viktig prinsipp at de samme arbeidsmiljøreglene skal gjelde alle sektorer i Norge. Dette har imidlertid ingen betydning for virkeområdet til EØS-avtalen. 

Norsk petroleumsvirksomhet er og skal fortsatt være verdensledende innenfor HMS. Petroleumsvirksomheten i Norge har et høyt sikkerhetsnivå, og de siste årene er HMS-tilstanden på norsk sokkel forbedret. Vi får internasjonal anerkjennelse for vårt sikkerhetsarbeid.  Enkelte alvorlige hendelser og utviklingstrekk har gitt grunn til økt oppmerksomhet, men det siste året ser vi en forbedring på viktige områder som brønnkontroll og gasslekkasjer.

På sentrale områder er innholdet i forslaget til ny EU-forordning forskjellig fra det norske sikkerhetssystemet. Vårt system er et funksjonelt regelverk basert på ansvarliggjøring av næringen og et godt trepartssamarbeid. Vi er opptatt av at det regelverket som nå utvikles i EU legger til grunn prinsipper og standarder som bidrar til høyest mulig grad av sikkerhet. EU inviterer til dialog med Norge om dette, og vi vil bidra aktivt overfor EU i det videre arbeidet med denne saken.