Historisk arkiv

Yrkesskadereformen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Dagens Næringsliv 31. mai 2012

Arne Hyttnes kritiserer i DN 25.5. på vegne av forsikringsnæringen regjeringens opplegg for organisering av en ny yrkesskadeordning. Ved siden av forbedringene for yrkessykdommer er dette et hovedelement i reformen, skriver statssekretær Jan-Erik Støstad i Dagens Næringsliv.

Arne Hyttnes kritiserer i DN 25.5. på vegne av forsikringsnæringen regjeringens opplegg for organisering av en ny yrkesskadeordning. Ved siden av forbedringene for yrkessykdommer er dette et hovedelement i reformen.

Regjeringen foreslår at dagens to ordninger, som ligger i henholdsvis NAV og forsikringsselskapene, slås sammen til én. Vedtakene skal treffes i en uavhengig enhet i offentlig regi. Forsikringsselskapene skal premieberegne og foreta utbetalingene. Dette er en klar forenkling. En slik modell har de i dag i Danmark.

I forhold til en ordning hvor hvert enkelt forsikringsselskap avgjør erstatningen, som Hyttnes og FNO ønsker seg, vil regjeringens forslag gi økt likebehandling og bedre forutberegnlighet.

NHO på sin side vil ha yrkesskader avgjort av forsikringsselskapene, mens yrkessykdommer skal håndteres i det offentlige. Da vil vi få en ny delt ordning, mens den neppe blir verken billigere eller mindre byråkratisk.

Samtidig har flere på arbeidstakersiden ønsket seg en tredje variant, hvor NAV heller enn en uavhengig enhet står for vedtakene. Men forskjellen mellom dette og regjeringens forslag er neppe veldig stor i praksis, samtidig som vi skal ha gode grunner for nå å utvide NAVs ansvarsområde.

Regjeringen har arbeidet for at organisasjonene kunne samle seg om organiseringen av en ny ordning. Det har dessverre ikke gått. Alle er likevel enige om at status quo ikke er en løsning, og at vi trenger en reform. Etter en lang prosess har vi lagt fram et forslag som vi mener balanserer de viktigste hensynene best mulig.