Historisk arkiv

Åpningstale Arbeidslivskonferanse LO Bergen og omegn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeidsdepartementet

Arbeidslivskonferanse LO Bergen og omegn 24. mai 2013

Arbeidsministerens åpningstale. Arbeidslivskonferanse LO Bergen og omegn 24. mai 2013

Kjære alle sammen,

Jeg er glad for å være i Bergen igjen. Ikke minst er jeg glad for å se så mange engasjerte tillitsvalgte. Dere gjør en veldig viktig jobb på norske arbeidplasser! Og dere setter mange viktige problemstillinger på dagsorden i dag.

***

Gratulerer med ny LO-leder!

Gerd har lenge vært en pådriver i kampen for heltid og sosial dumping. Jeg gleder meg til hun nå kan ta dette engasjementet inn på enda flere fagpolitiske arenaer.

Nå ledes 6 av hovedorganisasjonene av kvinner.

For bare 10-15 år siden var det nærmest helt utenkelig.

Men ”the times they are changing”.

Ja – for de som ikke har fått det med seg – dette var også en liten gest til Bob Dylan, som fyller 72 år i dag..

På albumet ”The times they are a-changing”, inkluderte han sangen  ”Northern Country Blues”. Sangen ble første gang fremført for 50 år siden.

Den handler om et gruvearbeider-samfunn, trolig i en by i Minnesota.

Mange norsk-amerikanere jobbet i gruveindustrien under tøffe forhold.

I sangen klager arbeidsgiverne over at lønningene er for høye. De vil legge ned malmgruvene: For i Sør-Amerika er driften mye billigere – der jobber gruvearbeiderne for nesten ingenting…

Norsk arbeidsliv ligger milevis fra forholdene i gruveindustrien i USA på 60-tallet.

Og mye av grunnen til det, er at vi har en sterk fagbevegelse - som har innflytelse og som tar samfunnsansvar.

Selv om mye er bra i norsk arbeidsliv, har vi også våre utfordringer.

De aller viktigste utfordringene i norsk arbeidsliv er:

  1. Useriøsitet og sosial dumping i enkelte bransjer
  2. Å få ned sykefraværet og plass til enda flere i arbeidslivet
  3. Ufrivillig deltid  

Sosial dumping
Siden 2005 har Regjeringen gjennomført to handlingsplaner mot sosial dumping og 40 tiltak for et anstendig arbeidsliv.

Fafo har evaluert handlingsplanene, og mener de stort sett har fungert godt. Likevel ser vi fortsatt eksempler på sosial dumping og useriøsitet.

Det er litt som med kampen mot svart arbeid. Det vil alltid oppstå nye huller å tette. Men kontrollspørsmålet er hvordan tilstanden ville vært uten disse tiltakene!

Vi ser ikke minst at det er sterkere behov å kontrollere at regelverket faktisk blir fulgt. Arbeidsmiljøkriminalitet skal få konsekvenser.

Derfor har vi nettopp lagt fram en 3. handlingsplan mot sosial dumping!

Handlingsplanen inneholder blant annet:

  • Tiltak mot særlig utsatte bransjer
  • Bedre håndheving av arbeidsmiljøregelverket
  • Styrking av tilsynene
  • Styrking av det organiserte arbeidslivet
  • En mer effektiv allmenngjøringsordning
  • Skjerpet innsats i luftfarten

Siden 2005 har bevilgningene til Arbeidstilsynet økt med nesten 30 prosent! Og da snakker vi om en reell vekst.

Sosial dumping og offentlig sektor
Sosial dumping og useriøsitet er noe vi kanskje først og fremst forbinder med byggebransjen, renhold og utelivsbransjen.

Men det forekommer også i offentlig sektor!

Offentlig sektor er en stor oppdragsgiver og innkjøper. Risikoen for sosial dumping øker der det er mange kontraktsledd. Da er det vanskeligere å holde kontroll.

Hittil har ikke arbeidstilsynet hatt adgang til å sjekke lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Det skal det bli en slutt på! Fra 1. juli i år gir vi arbeidstilsynet full adgang til dette. Offentlig sektor skal gå foran med et godt eksempel.

Selv om vi har eksempler på sosial dumping i offentlig sektor, ser vi en økt bevissthet om dette.

Nå krever vegvesenet maks to underledd i kontraktene, og at entrepenørene skal ha minst 25 prosent egne ansatte på anlegget. Det er positivt, og jeg tror mange kan lære av vegvesenets erfaringer.


Allmenngjøring av tariffavtaler
Så vil jeg gi honnør til fagbevegelsen.

Dere er viktige pådrivere for å avdekke og forfølge sosial dumping! Dere er ofte de første som får kjennskap til sosial dumping. Vi har fått mange gode innspill til handlingsplanene fra fagbevegelsen. Ikke minst var sosial dumping et viktig tema under årets LO-Kongress.

Et godt arbeidsliv forutsetter at vi har noen grunnleggende spilleregler. Det viktigste virkemidlet mot sosial dumping er allmenngjøring av tariffavtaler.

Regjeringen har styrket ordningen siden 2005, men vi ønsker å gjøre den enda mer robust - ikke minst etter tilbakemeldinger fra fagbevegelsen.

Regjeringen vil blant annet se på mulige endringer i kravet til dokumentasjon.

Det skal bli enklere å få allmenngjort en tariffavtale!

Inkluderende arbeidsliv
Den andre store utfordringen i vårt arbeidsliv er at en stor andel av befolkningen står utenfor arbeidslivet. Ca 600 000 personer mottar enten sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller uførepensjon.

Sykefraværet i Hordaland ligger omtrent på landsgjennomsnittet.

Når det gjelder uførepensjon, ligger dere litt lavere enn landsgjennomsnittet.

Disse tallene betyr at vi har en velferdsstat som tar vare på folk!! Akkurat det poenget glemmes ofte. Men når stønadsveksten har økt med nesten 100 000 personer på 10 år - er det bekymringsfullt! Ser vi på de relative tallene er bildet likevel litt annerledes.Som andel av befolkningen mellom 18-66 år, er veksten mindre.

Dagens IA-avtale utløper i år. Vi har oppnådd mye i denne avtaleperioden. Men vi har fremdeles et stykke igjen. Regjeringen og partene i arbeidslivet er nylig enige om å videreføre IA-samarbeidet. Det er nedsatt en partssammensatt arbeidsgruppe som skal se på erfaringer og kunnskapen om IA-samarbeidet så langt. Gruppa skal legge fram rapporten før sommeren.

En ting er sikkert - hvis tiltakene vi setter i gang overhodet skal få noen effekt – må vi ha et trygt og godt arbeidsliv – ikke et arbeidsliv folk blir syke av.

Det er en tankevekker at utenlandske arbeidstakere har nesten 50 prosent større risiko for å bli alvorlig skadet på jobb. Risikoen for arbeidsskade-dødsfall er nesten 30 prosent høyere! Derfor er et verdig og anstendig arbeidsliv en forutsetning for et mer inkluderende arbeidsliv. Dette henger sammen!

I revidert nasjonalbudsjett har vi derfor foreslått å styrke Arbeidstilsynet med 6 millioner kroner for å bedre sikkerheten for arbeidstakere som er nye i arbeidslivet – både norske og utenlandske.

***

For nøyaktig 40 år siden startet Arbeidstilsynet å utgi et viktig informasjonsblad, som mange kjenner godt. Jeg tenker på bladet ”Arbeidervern”.

I en reportasje fra 1974 blir verksdirektøren ved Årdal Verk intervjuet. Direktøren sier at en stor utfordring er å finne egna jobber til 200 av 1800 ansatte. For hovedproblemet var arbeidsforholdene. Det var en utfordring å få så gode arbeidsforhold at det ikke bidro til flere nye funksjonshemmede utover det som fulgte med alderen…

Siden den gang har mye endret seg. Ikke minst kvinners yrkesdeltakelse.

Ufrivillig deltid
I 1972 hadde under halvparten av kvinnene betalt arbeid.

I dag har andelen økt til nesten 7 av 10.  Økningen har særlig kommet innenfor heltidsarbeid -  sammen med bedre fødselspermisjonsordninger og bedre barnehagedekning.

I dag er norske kvinners sysselsettingsandel vel 16 prosentpoeng høyere enn OECD-snittet. Hvis dette ble redusert over natta til OECD-snittet, ville nasjonalformuen vår blitt redusert omtrent like mye som vår samla petroleumsformue – inkludert oljefondet.

Men fremdeles er det mange som jobber deltid…

For ca. 25 år siden jobbet halvparten av kvinnene deltid. I dag er det 4 av 10.

Vi må utvikle en heltidskultur – vi trenger arbeidskrafta!

Vi har et bra potensial for å øke heltidsandelen i Norge. I Finland er heltidsandelen blant kvinner om lag 40 prosent høyere enn i Norge. Det viser at vi har mye å gå på.

Regjeringen har bevilget 75 millioner kroner siden 2011 til forsøk for å redusere ufrivillig deltid. Til sammen har 47 prosjekter fått midler. Allerede nå ser vi positive ringvirkninger. Av de 31 prosjektene som ble satt i gang i 2011, rapporterer hele 27 om økte stillingsandeler. Andre ringvirkninger er lavere sykefravær.

Haukeland sykehus tilbyr nå nyutdannede sykepleiere fulltids trainee stilling. De får erfaring fra flere avdelinger. Hvis de ikke har fått fast stilling i en avdeling etter to år, får de tilbud om fast stilling i Bemanningsenheten. Prosjektet er veldig populært, og mange har søkt disse stillingene.

Dette viser at vi er på riktig vei!

Det er ikke tilfeldig at vi har et godt arbeidsliv i Norge – eller at det skal forbli sånn i framtida. Det er også et resultat av politiske valg.

Kampen om virkemidlene i arbeidslivet - slik vi ser det i debatten om arbeidstidsordningene, om stillingsvernet og om medbestemmelsesordningene handler om hva slags arbeidsliv vi ønsker.

Vi skal sammen:

  1. Fortsette kampen mot sosial dumping.
  2. Fortsette kampen for et inkluderende arbeidsliv.
  3. Fortsette kampen for anstendig arbeidsliv - i Norge og internasjonalt.

Lykke til med det viktige arbeidet dere gjør!

Takk for oppmerksomheten!