Historisk arkiv

Innvandringsnytt nr. 10 - 16.3.2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

¤Godkjenning og godskriving av høyere utdanning ¤Bosettingsbehov for 2007 ¤Klart for ventemottak i Lierskogen ¤Åpen høring om åpenhet i klagesaksbehandlingen av utlendingssaker ¤Utdanning for alle - seminar ¤IMDi utlyser 11 stillinger ¤Kvinneuniversitet

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og integreringspolitikk



Innvandringsnytt nr. 10 - 16.3.2006 - Årgang 3 - Om norsk flyktning- og integreringspolitikk

Ønsker du å abonnere? Skriv inn e-postadresse:

Tidligere nyhetsbrev finnes på www.innvandringsnytt.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Godkjenning og godskriving av høyere utdanning

Kunnskapsdepartementet har oppnevnt et utvalg som skal utrede problemstillinger knyttet til dagens system for godkjenning og godskriving av høyere utdanning i Norge.

Utvalget skal blant annet foreslå tiltak som kan gjøre saksbehandlingen av søknader om godkjenning av utenlandsk høyere utdanning enklere, raskere og mer brukervennlig og samtidig sikre at den er rettferdig. Utvalget skal spesielt vurdere behov for endringer som kan bidra til bedre integrasjon av innvandrere i det norske arbeidsmarkedet.

Utvalget skal ledes av Knut Brautaset fra Høgskolen i Agder. Brautaset er også styreleder for Senter for internasjonalisering av høyere utdanning (SIU).

Utvalget skal levere sin innstilling til departementet innen 1. desember 2006.

Medlemmer av utvalget og mandat.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Bosettingsbehov for 2007

Nasjonalt utvalg for bosetting av flyktninger har fastsatt behovet for kommuneplasser i 2007 til 4300. Det forutsetter at kommunene i 2006 bosetter 4000 flyktninger, og at antall asylsøkere til Norge holder seg på samme nivå som i dag.

Integrering og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har fra 2006 overtatt ansvaret for Nasjonalt utvalg for bosetting av flyktninger. Utvalget ledes av direktør Osmund Kaldheim.

Målet er at personer i mottak skal være bosatt i en kommune innen 6 måneder etter at det er gitt ordinær oppholds- og eller arbeidstillatelse. Målet for overføringsflyktninger er bosetting innen 6 måneder etter at innreisetillatelse er innvilget.

- Dette har vist seg vanskelig å få til, men det er et mål som vi sammen med kommunene vil søke å nå i 2006 og videre framover, sier Kaldheim. IMDi vil i bosettingsarbeidet legge stor vekt på muligheten for at flyktningene raskt skal kunne komme i arbeid. Dette er i tråd med den nye regjeringens politikk, men det forutsetter også vilje hos arbeidsgivere til i større grad å inkludere innvandrere i arbeidsmarkedet. Gjennom gode introduksjonsprogram i kommunene og tett samarbeid med partene i arbeidslivet er dette noe jeg håper og tror vi vil lykkes med, avslutter Kaldheim.

Bosettingsbehovet for 2007 anslås å være rundt 4300 flyktninger. Dette tallet vil kunne endres i løpet av året, og vil derfor kunne avvike fra det som er lagt til grunn i statsbudsjettet. Familiegjenforente vil komme i tillegg.

Fylkesvis fordeling av busettingsbehov for 2007

Fylke

Busettingsbehov
Østfold

215

Akershus

365

Oslo

387

Vestfold

194

Oppland

215

Buskerud

258

Hedmark

172

Telemark

236

Aust-Agder

129

Vest-Agder

215

Rogaland

322

Hordaland

344

Sogn og Fjordane

108

Møre og Romsdal

193

Sør Trøndelag

258

Nord Trøndelag

151

Nordland

301

Troms

129

Finnmark

108

4300

For mer informasjon, se: Bosetting på IMDi.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Åpen høring om åpenhet i klagesaksbehandlingen av utlendingssaker

7. mars 2006 arrangerte Arbeids- og inkluderingsdepartementet en åpen høring om åpenhet i klagesaksbehandlingen i Utlendingsnemnda (UNE). Bakgrunnen for høringen er regjeringens ønske om å sikre større åpenhet i behandlingen av klagesaker i utlendingssaker. Hensikten med møtet var derfor å få en debatt som belyser dagens situasjon når det gjelder åpenhet i klagesaksbehandlingen, og å få synspunkter på evt. behov for endringer.

Det var stor oppslutning om høringen og en rekke offentlige etater, representanter fra politiske partier og frivillige organisasjoner var til stede - herunder bl.a. Barneombudet, Flyktninghjelpen, Amnesty International Norge, Antirasistisk Senter, SOS Rasisme og Redd Barna. Høringen var lagt opp med innlegg fra UNE, NOAS, Norsk Folkehjelp, Juss-Buss og Redaktørforeningen, med påfølgende diskusjon. Høringen ble filmet, slik at interesserte kan høre innleggene og diskusjonen ved å gå inn på ”Videooverføringer” på http://odin.dep.no/ (nede på høyre side av skjermbildet).

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Klart for ventemottak i Lierskogen

Utlendingsdirektoratet (UDI) er tilfreds med at Fylkesmannen i Buskerud har omgjort Lier kommunes vedtak av 24.01.06, og at Buskerud leir nå kan tas i bruk som ventemottak.

Det forberedende arbeidet med tilknytning til offentlig avløpsledning er satt i gang. UDI satser på at mottaket kan åpnes i månedsskiftet mars/april 2006.

- Vi er opptatt av nært og godt samarbeid med kommunen, lokalmiljøet, politiet og helsemyndighetene i etableringen av ventemottaket, sier avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Svein Erik Bersås.
UDI har fått i oppdrag av regjeringen å etablere ventemottaket for å gi et botilbud til tidligere asylsøkere som etter å ha fått endelig avslag på asylsøknaden befinner seg ulovlig i landet. Etablering av et ventemottak har også som formål å lette situasjonen for kommunene når asylsøkere har fått endelig avslag og botilbud i ordinært asylmottak derved faller bort. Ventemottaket tilbyr kost, losji og helsetjenester. Det vil også bli lagt sterk vekt på motivasjonsarbeidet i forhold til retur.

- Målsetningen er å styrke returarbeidet ytterligere i ventemottak, sier avdelingsdirektør Svein Erik Bersås. Alle aktiviteter skal motivere og tilrettelegge for retur, beboere skal få informasjon om returordninger og fokus skal være rettet mot hjemreise.

Det er først og fremst personer med endelig avslag som ikke samarbeider med International Organization for Migration ( IOM) eller politiet om frivillig retur som får tilbud om å bo på ventemottaket. Barnefamilier, enslige mindreårige asylsøkere, syke og gravide samt de som har fått utsatt iverksettelse av avslagsvedtaket skal fortsatt kunne bo i ordinære asylmottak inntil avreise.

Ventemottaket er plassert i sivilforsvarets leir hvor det tidligere også har vært asylmottak.

– Det er viktig at ventemottaket plasseres i det sentrale Østlandsområdet i nærheten av Oslo Lufthavn og Politiets Utlendingsenhet, som har viktige oppgaver i returarbeidet, sier Svein Erik Bersås.

Driftsoperatør vil bli selskapet Link AS som tidligere har drevet asylmottak på samme sted. UDI og driftoperatør ønsker å ha en åpen dialog gjennom kontaktfora med lokalmiljøet, kommunale instanser, politi og lensmann i forbindelse med etablering og drift av ventemottaket.

Les mer: informasjonsskriv om ventemottak (pdf)

For ytterligere spørsmål, ring UDIs pressetelefon 23 35 17 00

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Utdanning for alle - seminar

Alle grupper i befolkningen skal nyte godt av høyere utdanning. Minoriteter i Fokus i Akademia (MiFA) inviterer i den forbindelse potensielle studenter, foreldre og søsken til utdanningsseminar ved Universitetet i Oslo.

Det vil bli taler, foredrag, underholdning, ulike stands med informasjon, omvisning på universitetsområdet og hjelp til å fylle ut søknader. Deler av informasjonen vil også tilbys på ulike språk ved behov. Detaljer om programmet finner du på www.mifa.uio.no

Stor konkurranse: Vinn mobiltelefon, digitalt kamera og mp3-spiller!

Svar på spørsmål om høyere utdanning og vær med i trekningen av fine premier. Spørsmålene finner du på www.mifa.uio.no og løsningsforslaget leveres på utdanningsseminaret. Kl. 16:00 19. mars trekker vi tre heldige vinnere!

For mer info: ta kontakt med MiFA:
Hedvig Lie Nygaard h.l.nygaard@admin.uio.no 22857358
Nirmala Eidsgård nirmala.eidsgard@admin.uio.no 22857534

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

IMDi utlyser 11 stillinger

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) utlyser to lederstillinger og ni rådgiverstillinger. Det skal ansettes regionale ledere i IMDi Øst og IMDi Nord, mens det søkes etter fast og midlertidig ansatte rådgivere i IMDi Sør, IMDi Vest og sentralt. Søknadsfristen for alle stillingene er 23. mars 2006.

Her er stillingene

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Kvinneuniversitetets Forskningsfond utlyser stipend for 2006

Tema: ”INNVANDRERKVINNEN I NORGE – MODELL OG FOREGANGSPERSON”

Sum: kr 40 000
Søknadsfrist: 8. mai 2006

http://www.kvinneuniversitetet.no/

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hva skjer ?

19. mars 2006
Universitet i Oslo ved Prosjektet Minoriteter i Fokus i Akademia arrangerer motivasjonsseminaret "Utdanning for alle" på Universitetsbiblioteket på Blindern. Seminaret varer fra klokka 11.30-1700. Programmet finner du her:

19. mars 2006 Sted: Håndverkeren konferansesenter, Rosenkrantzgate 7 i Oslo. MIRA Ressurssenter for innvandrer og flyktningkvinner inviterer til Åpen Messe i forbindelse med avslutningen av det 3-årige prosjekt " Selvutvikling og hverdagsmestring". Arrangementet varer fra klokken 10 til 17 og det er gratis adgang for alle. Næringslivskonferansen " Større mangfold - mer verdiskaping og innovasjon" på Union Scene, Drammen internasjonale kultursenter, tirsdag 21. mars 2006 kl. 9-16. Arrangører er Rådet for Drammensregionen, Mangfold i Arbeidslivet, Gyldendal Akademisk, NHO og Drammen kommune. Program og påmeldingsskjema

Tverrfaglig samarbeid mot menneskehandel. UDI Regionkontor Vest inviterer mottaksansatte og deres lokale samarbeidspartnere innen politi, helse og barnevern til seminar om menneskehandel i Bergen den 23. og 24. mars.
For mer informasjon: http://www.udi.no/templates/Page.aspx?id=7172

Topp 10-prosjektet har kåret ti fremragende kvinner og menn med innvandrerbakgrunn i norsk arbeidsliv og inviterer til debatt i Hausmannsgate 23 den 24. mars kl. 14-17. Påmelding innen innen fredag 17.mars til eli@mangfold.no
Les mer her:

Seminar: "Desperate Identity: Diasporic, Imagined and Reified Communities in the Globalized World" v/ Dr. Joachim Renn, Institut für Soziologie, Friedrich Alexander Universität Erlangen-Nürnberg.
Tid: 24. mars 2006 kl. 10.00 - 12.00
Sted: Universitetet i Oslo, Blindern, Georg Sverdrups hus, undervisningsrom 3, 3. etasje
For mer informasjon: http://www.culcom.uio.no/aktivitet/index.html

Konferanse om rusmiddelproblematikk og ungdom med innvandrerbakgrunn 5. og 6. april 2006, om forskningen på feltet og forskjellige utfordringer som praktikere møter i arbeidet med denne målgruppen.
Sted: Radisson SAS Scandinavia hotell, Oslo
Arr.: Sosial- og helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
For mer informasjon og påmelding, se her:

Kvinneuniversitetets forskningsfond utlyser stipend på 40 000 kr for 2006. Tema er "Innvandrerkvinnen i Norge – modell og foregangsperson". Søknadsfrist: 8. mai 2006.
For mer informasjon, se: http://www.kvinneuniversitetet.no

Konferanse: ”Immigration Futures” om framtidige migrasjonsstrømmer, migrasjonsmønstre og utvandringens betydning for avsenderland. Tid og sted: 18.-19. mai 2006, Prato, Italia. Les mer: http://www.monash.edu.au/cmo/immigrationfutures/index.html

Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring og Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse arrangerer den 22. og 30. mai kurs om ulike kulturer- hva så? Sykdom, mestring og minoriteter. (kurset gir tellende timer innen mange felt, se www.nad.no for mer informasjon). For nærmere informasjon kan Steinar Bakken fra Næringsakademiet bli kontaktet : steinar@nad.no).
Samme kurs skal også holdes i Stavanger i samarbeid med lærings og mestringsenteret ved Stavanger Sykehus 12. juni 2006.

Den 11. Internasjonale Metropolis- konferansen i Lisboa 2.-6. oktober 2006 med tema: Paths and crossroads: Moving People, Changing places. Les mer om konferansen: http://www.ceg.ul.pt/metropolis2006/ Les mer om Metropolis: www.international.metropolis.net

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktuelle lenker

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Om Innvandringsnytt

Utgitt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Ansvarlig redaktør: Gina Lund
Redaktør: Tommy Ose, e-post:
tommy.ose@aid.dep.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo
Telefaks 22 24 95 48


Avslutte abonnementet? Skriv inn e-postadresse: