Historisk arkiv

Innvandringsnytt nr. 12 - 29.3.2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

¤Innvandrere skaper fornyelse og vekst ¤UDIs Årsrapport 2005 ¤Ventemottaket i drift ¤Ny bok om norsk-somaliere ¤Sverige styrker integreringspolitikken ¤Enighet i G6 om økt samarbeid

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og integreringspolitikk



Innvandringsnytt nr. 12 - 29.3.2006 - Årgang 3 - Om norsk flyktning- og integreringspolitikk

Ønsker du å abonnere? Skriv inn e-postadresse:

Tidligere nyhetsbrev finnes på www.innvandringsnytt.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Innvandrere skaper fornyelse og vekst

På konferansen "Større mangfold - mer verdiskapning og innovasjon" i Drammen 21. mars 2006 holdt statssekretær Laila Gustavsen i Arbeids- og inkluderingsdepartementet et innlegg om innvandrere som en ressurs til fornyelse og vekst. Her er i korte trekk hennes budskap:

Mange innvandrere er i jobb og bidrar til verdiskapning. Men det er store forskjeller mellom ulike nasjonalitetsgrupper. Innvandrere fra Chile, Filippinene, Ghana, India og Kroatia har for eksempel en sysselsettingsgrad på over 60 prosent.

Det er likevel en kjensgjerning at vi ikke klarer å ta i bruk og utnytte de ressursene innvandrerne representerer raskt nok og godt nok. Det er en høy andel ikke-vestlige lønnstakere i yrker uten krav til utdanning. Ikke-vestlige innvandrere er overrepresentert som sysselsatte i hotell- og restaurantnæringen og i rengjøringsvirksomhet.

Det er imidlertid gledelig at etterkommere av innvandrere har en utdanning og yrkesdeltaking som ikke er vesentlig lavere enn unge uten innvandringsbakgrunn.

Lavere sysselsetting
Den lavere sysselsettingen blant flere grupper av ikke-vestlige innvandrere er alvorlig og har mange forklaringer:
¤ Innvandreres deltakelse i arbeidslivet varierer med botid og landbakgrunn.
¤ Manglende norskkunnskaper.
¤ Lite utdanning eller arbeidserfaring som ikke er etterspurt på det norske arbeidsmarked.

Manglende relevant nettverk.
¤Barrierer i forhold til å konvertere utdanning og arbeidserfaring fra utlandet.
¤Diskriminering. Jobbsøknader fra personer med fremmedklingende navn går for eksempel noen ganger i søppelbøtta.

Ny handlingsplan for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen
Allerede til høsten tar regjeringen sikte på å legge fram en ny handlingsplan for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen.

Handlingsplanens overordnete mål er:
¤ at innvandrere raskest mulig bidrar med sine ressurser i samfunnet
¤ at det ikke utvikler seg et klassedelt samfunn på etnisk grunnlag
¤ at innvandrere og etterkommere får like muligheter som andre

Med dette tredelte målet vil handlingsplanen ytterligere spisses mot fire innsatsområder:

Arbeid
Ledigheten blant innvandrere er nesten tre ganger så høy som ellers i befolkningen. Det er viktig at etterkommere av innvandrere får innpass på arbeidsmarkedet.

Oppvekst, utdanning og språk
Kunnskap i norsk legger grunnlag for at innvandrere skal kunne delta og bidra i det norske samfunnet. Det er viktig at barn og ungdom med innvandrerbakgrunn får god skolegang og utdanning.

Likestilling mellom kjønn
Likestilling mellom kjønnene er en forutsetning for et inkluderende samfunn. Kvinner med innvandrerbakgrunn opplever ofte en dobbel diskriminering, både som kvinne og som innvandrer.

Deltakelse
Deltakelse dreier seg om like muligheter og om å få innpass på samfunnets arenaer. Å skape møteplasser er viktig. Støtte til frivillige organisasjoner, idrett og kultur er sentrale virkemidler. En forutsetning for inkludering og deltakelse er likeverdige offentlige velferdstjenester, eksempelvis helsetjenester.

Tiltakene i planen vil rette seg både mot nyankomne innvandrere, samfunnets institusjoner og arbeidslivet. Planen skal inneholde konkrete tiltak for å få flere i arbeid, styrke norskopplæring og kvalifiseringsarbeidet, bedre innvandreres levekår og gi konkret innhold til begrepet mangfold. Innsats mot rasisme og diskriminering er et gjennomgående tema i planen.

Mer arbeidsrettet introduksjon
Flere gode eksempler på metoder som tyder på at programmene blir mer arbeidsrettet kommer fram gjennom UDIs statusrapport og en FAFO-undersøkelse. Aktiv bruk av arbeidsmarkedstiltak og mange private og offentlige arbeidsplasser som stiller språk- og arbeidsplasser til disposisjon, gir resultater. Enkelte kommuner knytter også kvalifiseringstilbudet direkte til arbeidskraftsbehov i kommunen. Andre bringer entreprenørskap inn i programtiden gjennom såkalte introduksjonsbedrifter der deltakerne lærer å starte, drifte og legge ned en bedrift innenfor programtiden.

Denne regjeringen har økt satsingen på arbeidsmarkedstiltak i form av 2000 flere tiltaksplasser i år. I statsbudsjett for 2006 har regjeringen videreført og fordoblet satsingen på det såkalte ”Ny sjanse”-programmet med 20 millioner over statsbudsjettet.

Med støtte fra AID drives det nå en storstilt satsing på forsøk med entreprenørskap blant innvandrere. Drammensregionens eget ”Norsk senter for flerkulturell verdiskapning” er ett av flere prosjekter koordinert av Nettverkskreditt BA. Målgruppen er menn og kvinner fra ikke-vestlige land. Sentrets aktiviteter gjør det ikke bare til et integreringsprosjekt, men også til et næringspolitisk prosjekt. En reel næringspark som kan øke overlevelsesraten av nyetableringer i regionen.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


UDIs Årsrapport 2005

Det er mange årsaker til at mennesker kommer til Norge – jobb, kjærlighet og krig er noen av dem. I 2005 behandlet UDI nærmere 80 000 saker om ulike typer opphold i Norge.

Hvilke saker dette gjelder, hvilke grupper som fikk innvilgelse og hvem som fikk avslag er utførlig beskrevet i UDIs nye publikasjoner Årsrapport 2005 og Tall og fakta 2005.

I øyeblikket regner man med at det er rundt 200 millioner mennesker som har oppholdt seg mer enn et år utenfor hjemlandet sitt. Migrasjonsdebatten i Norge handler mye om asyl og utforming av regelverk, og mindre om mangfoldet av årsaker til at mennesker er på vandring.

Migrasjon, folkevandring, handler om noen av de mest sentrale spørsmålene i vår tid: behovet for arbeidskraft, økonomisk og demokratisk utvikling, handel, integrering, menneskerettigheter og samfunnssikkerhet.

UDIs Årsrapport og Tall og fakta for 2005 presenterer migrasjonstrender med hovedvekt på norske forhold. Blant annet kan du lese at:

  • antall arbeidsinnvandrere økte med 26 prosent
  • 40 prosent av familieinnvandrerne har tilknytning til norske eller nordiske borgere
  • antall asylsøkere sank markant i 2005 sammenliknet med året før, men at det var en økning i andel kvinner som fikk opphold

Årsrapport 2005 beskriver i tillegg UDIs arbeidsoppgaver og organisering, og gir en oversikt over direktoratets arbeid på sentrale områder i 2005.

Tall og fakta 2005 gir et utfyllende bilde av utlendingsforvaltningens virksomhet i konkrete størrelser, med hovedvekt på UDIs arbeid i 2005.

Begge publikasjonene er tilgjengelige på UDIs internettsider i PDF-versjon. Nynorsk og engelsk utgave foreligger i april.

Flere eksemplarer av Årsrapport og Tall og fakta 2005 bestilles på e-post: bestilling@udi.no eller faks 23 35 15 08.

Pressehenvendelser om innholdet i de to publikasjonene eller andre relaterte spørsmål kan rettes til UDIs pressetelefon 23 35 17 00, e-post presse@udi.no.

Generelle kommentarer og spørsmål vedrørende Årsrapport 2005 kan rettes til Kommunikasjons- og serviceavdelingen ved Jenny Bull Tuhus, tlf 23 35 15 57, e-post: jbt@udi.no.

Spørsmål knyttet til Tall og fakta 2005 kan rettes til Enheten for statistikk og analyse ved Eivind Hoffmann, tlf 23 35 18 60, e-post eho@udi.no.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Ventemottaket i drift

Ventemottaket i Lier kommune er i drift fra og med mandag 27.mars, og de første beboerne flyttet inn samme dag

Regjeringen har besluttet å opprette et ventemottak for å gi et ensartet tilbud til tidligere asylsøkere uten lovlig opphold i Norge inntil de forlater landet. Ved å opprette et ventemottak overtar staten en del av kommunenes ansvar ved å gi tilbud om kost og losji til tidligere asylsøkere inntil de forlater Norge. Ventemottaket er plassert i den tidligere sivilforsvarsleiren i Lier kommune. Det er UDI som har fått i oppdrag av regjeringen å etablere og sørge for drift av ventemottaket.

Ventemottaket er et åpent og frivillig botilbud til 100 personer som har mistet tilbudet i ordinære asylmottak etter endelig avslag på søknaden om asyl. Ventemottaket skal ha en nøktern, men forsvarlig standard med enkel forpleining. De innkvarterte vil få enkel innkvartering, mat og nødvendighetsartikler.

Bemanningen i mottaket skal være høyere enn i ordinære mottak, og det legges opp til døgnkontinuerlig bemanning som tilfredsstiller kravene til brannsikkerhet og ansattes og beboeres sikkerhet. Det skal i tillegg innføres adgangskontroll. En adgangskontroll skal hindre uvedkommende personer adgang til ventemottaket, samtidig som dette skal gi en oversikt over hvem som til enhver tid oppholder seg der. Utover adgangskontroll anses det i første omgang ikke nødvendig med ytterligere sikring, som for eksempel meldeplikt. Det vil være tilknyttet en egen helsetjeneste til ventemottaket.

UDI er opptatt av nært og godt samarbeid med kommunale myndigheter, lokalmiljøet, politiet og helsemyndighetene i Lier kommune.

For ytterligere informasjon ring UDIs pressetelefon 23 35 17 00

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Ny bok om norsk-somaliere

"Somaliere i Norge – noen erfaringer" er en håndbok til hjelp for det offentlige tjenesteapparatet, som nylig ble lansert.

"Somaliere i Norge – noen erfaringer" er et felles sluttprodukt fra tre prosjekter som ble gjennomført i 2004-2005 med støtte fra departementets tilskuddsordning til særlig utsatte innvandrergrupper. Somalisk Utviklingsforum, Mølla kompetansesenter og Leieboerforeningen har gjennomført prosjektene med tanke på å øke kunnskapen om somaliere i Norge blant offentlig ansatte. De har utviklet en modell for kommunikasjon mellom offentlig ansatte og norsk-somaliere, som også er relevant for kommunikasjon med andre minoritetsgrupper. Modellen legger vekt på å trekke inn lokale ressurspersoner med somalisk bakgrunn.

- Boka gir enkel og nyttig informasjon til bruk for offentlig ansatte som er i kontakt med norsk-somaliere, understreket Libe Rieber-Mohn, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) på lanseringen av boka den 23. mars i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

- Vi vet at det er behov hos offentlige ansatte for bedre kjennskap om somaliernes bakgrunn og situasjon. Økt kunnskap gir bedre tjenester. Erfaringene og anbefalingene som er beskrevet i boken vil bidra til at offentlige ansatte blir bedre rustet til arbeidet, påpekte direktør i IMDi Osmund Kaldheim.

- Vi ønsker å formidle at det finnes mange ressurssterke somaliere i Norge som må få slippe til. Vi ønsker også å formidle at somaliere er like spesielle som andre nyankomne nordmenn. De trenger hjelp i en periode for å få utdanning, jobb og bolig, sa Christian Hellevang, som presenterte boka på vegne av forfatterne.

Boka kan bestilles kostnadsfritt fra IMDi på post@imdi.no

eller lastes ned i pdf-format her:
"Somaliere i Norge – noen erfaringer"

Les mer om de tre prosjektaktørene:
Somaliere i Norge: tre informasjons- og kunnskapsprosjekter

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Den svenske regjering styrker integreringspolitikken

På en pressekonferanse den 27. mars 2006 presenterte integrasjonsminister Jens Orback den svenske regjeringens nye satsning for å styrke integreringspolitikken. Satsningen, som innebærer en milliard svenske kroner i økte ressurser til integreringspolitikken, skjer i form av et tipunkts program rettet mot skole, utdanning og arbeid, samt utvikling av segregerte områder og et krafttak mot diskriminering.

Pressmeddelande: Tiopunktsprogram för förstärkt integrations- och storstadspolitik

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Enighet i G6 om økt samarbeid

Ifølge EU Observer ble det på forrige ukes møte enighet mellom G6, de seks største landene i EU (Tyskland, Frankrike, Polen, Spania, Italia og Storbritannia) blant annet om økt samarbeid for å bekjempe menneskesmugling.

Det er enighet om

  • å etablere felles etterforskningsteam til bekjempelse av menneskesmugling
  • etablere felles anti-terror politistyrke
  • informasjonsutveksling om personer som bidrar til å spre hat mellom raser og religioner
  • enighet om å se nærmere på betingelser for opphold, som integreringskontrakter og lignende
Les artikkelen her:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hva skjer ?

Konferanse om rusmiddelproblematikk og ungdom med innvandrerbakgrunn 5. og 6. april 2006, om forskningen på feltet og forskjellige utfordringer som praktikere møter i arbeidet med denne målgruppen.
Sted: Radisson SAS Scandinavia hotell, Oslo
Arr.: Sosial- og helsedirektoratet og Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
For mer informasjon og påmelding, se her:

Grønland kulturstasjon, Tøyenbekken 5, Oslo
18.april kl 19 -21
Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn inviterer i samarbeid med Kirkelig nettverk for integrering av flyktninger og innvandrere til vårens STL - forum:
Religion og integrering” - Hvordan kan våre ulike religiøse tradisjoner bidra i arbeidet for godt naboskap i det flerreligiøse Oslo?
Sturla Stålsett (generalsekretær i Kirkens Bymisjon) og Shoaib Sultan (skribent) innleder. Møteleder: Anne Hege Grung (stipendiat).

Fleksibel og individuell norskopplæring ved bruk av IKT for unge og voksne innvandrere
VOX, Nygård skole i Bergen og Gloppen opplæringssenter inviterer til Vestlandskonferanse 21. april 2006, kl. 9.30 - 16.
Les mer her

Kvinneuniversitetets forskningsfond utlyser stipend på 40 000 kr for 2006. Tema er "Innvandrerkvinnen i Norge – modell og foregangsperson". Søknadsfrist: 8. mai 2006.
For mer informasjon, se: http://www.kvinneuniversitetet.no

Likeverdige muligheter for alle
IMDi Øst arrangerer konferansen Likeverdige muligheter for alle i Oslo 8. og 9. mai 2006.
Les mer her

Maihaugenkonferansen 2006
Maihaugenkonferansen 2006 – " Veien til arbeid, inkludering og velferd - Innvandreres muligheter til utdanning og samfunnsdeltagelse" arrangeres 10. og 11. mai 2006. Påmeldingsfristen er 29. mars.
Les mer her

Konferanse: ”Immigration Futures” om framtidige migrasjonsstrømmer, migrasjonsmønstre og utvandringens betydning for avsenderland. Tid og sted: 18.-19. mai 2006, Prato, Italia.

KIMs landskonferanse 2006 - Om minoritetsorganisasjoner
KIMs (Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene) landskonferanse holdes i Drammen 19.-20. mai 2006. Tema er " Mangfold og inkludering - nye utfordringer for minoritetsorganisasjonene".
Les mer her

Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring og Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse arrangerer den 22. og 30. mai kurs om ulike kulturer- hva så? Sykdom, mestring og minoriteter. (kurset gir tellende timer innen mange felt, se www.nad.no for mer informasjon). For nærmere informasjon kan Steinar Bakken fra Næringsakademiet bli kontaktet : steinar@nad.no).
Samme kurs skal også holdes i Stavanger i samarbeid med lærings og mestringsenteret ved Stavanger Sykehus 12. juni 2006.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring arrangerer nasjonal konferanse i Tromsø 1-2 juni 2006 -"Mangfold gjennom inkludering og deltakelse i oppvekst og utdanning"
Målet med konferansen er å skape en dialog, dele erfaringer og bidra til refleksjon om utfordringer som en mangfoldig og flerkulturell skole og barnehage stiller oss overfor. Gjennom et rikholdig program gis konferansedeltakerne kunnskap og inspirasjon som kan støtte utvikling av god praksis i ulike deler av utdanningssamfunnet.
For å se på programmet klikk her.
Konferanseavgift, priser for opphold og påmelding

Den 11. Internasjonale Metropolis-konferansen i Lisboa 2.-6. oktober 2006 med tema: Paths and crossroads: Moving People, Changing places.
31. mars 2006 er ny frist for å sende inn forslag til workshops.
Les mer om konferansen: http://www.ceg.ul.pt/metropolis2006/
Les mer om Metropolis: www.international.metropolis.net

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktuelle lenker

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Om Innvandringsnytt

Utgitt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Ansvarlig redaktør: Gina Lund
Redaktør: Tommy Ose, e-post:
tommy.ose@aid.dep.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo
Telefaks 22 24 95 48


Avslutte abonnementet? Skriv inn e-postadresse: