Historisk arkiv

Innvandringsnytt nr. 15 - 27.4.2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

¤Ny avtale om tilbakevending til Afghanistan ¤Kom med innspill ¤Lær å bo på norsk ¤Språkkartlegging av 4-åringer på helsestasjon ¤Innvandrerungdom fornøyd med livet

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og integreringspolitikk



Innvandringsnytt nr. 15 - 27.4.2006 - Årgang 3 - Om norsk flyktning- og integreringspolitikk

Ønsker du å abonnere? Skriv inn e-postadresse:

Tidligere nyhetsbrev finnes på www.innvandringsnytt.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Ny avtale om tilbakevending til Afghanistan

Norge åpner for reintegreringsstøtte til afghanere som vender hjem. Et bredt samarbeid mellom norske og afghanske myndigheter, FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), International Organization for Migration (IOM) og andre samarbeidspartnere har lagt grunnen for et program som legger til rette for at afghanere i Norge skal kunne vende hjem og bidra til gjenoppbyggingen i Afghanistan.

Afghanerne har vært verdens største flyktninggruppe siden 1990-tallet. Med de store endringene som har skjedd i Afghanistan de siste årene, er nye demokratiske institusjoner bygget opp og mer enn 3 ½ millioner flyktninger har vendt tilbake fra nabolandene. – Nå er tiden kommet for at også afghanere i Norge kan reise hjem, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. Den afghanske regjeringen ønsker dem velkomne og UNHCR er med på å sikre at den enkelte vender hjem i sikkerhet.

- For første gang har Norge inngått en avtale med både UNHCR og regjeringen i hjemlandet til en større gruppe flyktninger og asylsøkere. Jeg er glad for at vi har fått til et så bredt samarbeid om dette, sier Hanssen.

Programmet legger blant annet til rette for at den enkelte får et reintegreringstilbud etter tilbakekomst til hjemlandet. Støtten skal bidra til at den enkelte skal kunne skaffe seg sitt eget levebrød ved å komme i arbeid, eller ved å skape sin egen arbeidsplass. Dette gjør det mulig å få til en god oppfølging av de som reiser hjem.

- En slik oppfølging er viktig i dette tilfellet fordi afghanerne har vært mange år i utlendighet og det har vært store ødeleggelser i landet, sier Hanssen. Afghanistan er et land som har vært gjennom store prøvelser over mange år.

- At vi fra norsk side kan bidra ved at afghanere med erfaring fra Norge kan få bruke sin kompetanse til å være med i gjenoppbyggingen av hjemlandet sitt, ser jeg som et veldig godt tiltak, sier statsråden.

Enkelte andre europeiske land som Danmark, Frankrike, Nederland og Storbritannia har allerede inngått liknende avtaler med UNHCR og Afghanistan. Å inngå slike avtaler er i tråd med UNHCRs oppgave om å løse gamle flyktningsituasjoner. UNHCRs rolle er å sørge for at returene følger internasjonalt anerkjente standarder og at det tas tilstrekkelig hensyn til sikkerheten til de som returnerer. I medhold av avtalen med Norge er det etablert en prosedyre som sikrer dette. Det er lagt opp til at Flyktninghjelpen i Norge ivaretar oppgavene på UNHCRs vegne. Flyktninghjelpen har et uformelt samarbeid med NOAS.

Programmet består av at følgende hoveddeler:
Informasjon overfor afghanere i Norge. Informasjonen vil gjelde forholdene i Afghanistan og mulighetene for retur. Informasjon gis både av Flyktninghjelpen og IOM.

Rådgivning. Flyktninghjelpen vil gi råd til personer som har fått endelig avslag på asylsøknaden om muligheten for å melde seg på returprogrammet og informere om innholdet av programmet. Hvis en enkeltperson mener at hans/hennes situasjon er endret slik at det kan være grunn til å be myndighetene om å vurdere saken på nytt, vil Flyktninghjelpen vurdere om disse nye opplysningene bør gjøres kjent for utlendingsmyndighetene. I den forbindelse kan vedkommende også henvises til NOAS.

Medisinsk undersøkelse og vaksinering tilbys før avreise.

Afghanere uten oppholdstillatelse i Norge som melder seg på dette returprogrammet, tilbys 5 000 kr i reintegreringsstøtte. Dette får ingen andre nasjonsgrupper.

Mottak, midlertidig bolig, rettshjelp, yrkesopplæring og hjelp til å starte egen virksomhet tilbys i Afghanistan i regi av IOM.

Afghanere med endelig negativt vedtak som ikke vil delta på returprogrammet, risikerer fra 26. mai å bli tvangsutsendt i henhold til avtalen. Disse vil ikke motta reintegreringsstøtte eller annen bistand.

Les mer om retur og tilbakevending til Afghanistan hos UDI:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Kom med innspill

På et idéseminar i går om "Handlingsplan for integrering og inkludering av innvandrerbefolkningen" oppfordret arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen alle til å komme med innspill til den nye handlingsplanen som regjeringen jobber med.

Bakgrunn for idéseminaret er at regjeringen ønsker dialog om handlingsplanen med innvandrernes organisasjoner.

- Jeg vet at dere sikkert har mange tanker om hva handlingsplanen bør inneholde av tiltak og strategier, og jeg ser fram til å motta deres synspunkter og innspill til arbeidet med planen, sa Bjarne Håkon Hanssen i sin innledning på idéseminaret.

Siktemålet er at handlingsplanen både skal inneholde:

  • tiltak som gjør nyankomne innvandrere i stand til å bidra med sine ressurser fortest mulig etter ankomst til landet, og
  • tiltak som sikrer at innvandrere som har vært her lenge, og deres etterkommere, får like muligheter som andre.

Det er også opprettet en e-postadresse der alle som vil gi arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen korte innspill til handlingsplanen, kan komme med dette. Adressen er: integreringsdialog@aid.dep.no og vil være åpen for innspill fra og med onsdag 26. april til og med neste fredag, den 5. mai 2006.

I tillegg har Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) en egen e-postadresse for innspill til handlingsplanen: innspill@imdi.no.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Lær å bo på norsk

Nå kan du lære norsk samtidig som du lærer hvordan du skaffer deg din første bolig. Nylig lanserte Husbanken en internettbasert opplæringsmodul i norsk for voksne innvandrere.

”Boligminister” Åslaug Haga overleverte 24. april 2006 arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen et nytt verktøy til arbeidet med integrering av innvandrere. Overleveringen skjedde i forbindelse med Husbankens lansering av opplæringsmodulen Bo i Norge. Opplæringsmodulen er en del av Migranorsk, et internettbasert læreverktøy i norsk for voksne innvandrere.

Boligkunnskap på syv språk
Bo i Norge tar for seg forhold knyttet til det å bo, ulike boliger og boformer, ting i huset, bomiljø, eie eller leie, finansiering av bolig og å skaffe seg bolig. Modulen lanseres på syv språk, inklusiv norsk. Åslaug Haga mente at dette produktet vil være et viktig verktøy for kommunene i deres arbeid med å bosette og integrere flyktninger og innvandrere.

Forutsetning for integrering
Migranorsk brukes i dag av 75 voksenopplæringssentra i landet. Alle som har tilgang til Migranorsk, får nå også tilgang til Bo i Norge. Innvandrere vil på denne måten få boligkunnskap gjennom den obligatoriske norskopplæringen. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen sa at språk- og boligkunnskap, i tillegg til arbeid, er en forutsetning for god integrering. Han takket kommunalminister Haga for verktøyet, og inviterte henne til samarbeid om å spre informasjon om "Bo i Norge".

Viktig for å delta i samfunnet
- Husbanken skal bidra til at innvandrere får kunnskap om det å bo i Norge. Kunnskap om Norge er viktig for aktiv samfunnsdeltakelse, og boligen har en sterk plass i norsk kultur. Vi håper vårt bidrag blir godt mottatt av innvandrere som skal lære norsk, avsluttet regiondirektør Alv H. Sørland ved Husbankens kontor i Oslo.

Kontaktpersoner:
Avdelingsdirektør Bente Osnes, tlf.: 22 96 17 20 / 91 64 22 01
Rådgiver Elise Mikkelsen, tlf.: 22 96 16 20 / 95 82 60 11

Test selv! Gratis tilgang til Bo i Norge til 15. mai 2006. Om tilgang, brukernavn og passord (wordfil, 411 kB)

Faktaark om Bo i Norge (pdf-format)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Språkkartlegging av 4-åringer på helsestasjon

En ny prøveordning skal kartlegge 4-åringers språkferdigheter. Barn som kommer til 4-årskonsultasjon på helsestasjon skal gjennomgå språktesting. Hensikten er å fange opp svak språkutvikling tidlig.

IMDi har i samarbeid med Sosial- og helsedirektoratet iverksatt en forsøksordning med fokus på førskolebarns språkferdigheter i 12 kommuner: Oslo, Bærum, Skedsmo, Lørenskog, Skien, Kristiansand, Sandnes, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Forsøket innebærer en kartlegging av språkferdighetene til alle barn som kommer til 4-års konsultasjon på helsestasjon i de aktuelle kommunene. Hensikten er så tidlig som mulig å fange opp svak språkutvikling hos barn generelt, og mangelfulle norskkunnskaper hos barn med et annet morsmål enn norsk. Gjennom råd og veiledning til foreldre, barnehagetilbud og tilrettelegging av ulike språkstimuleringstiltak vil kommunene sikre at barna blir bedre i stand til å følge undervisningen når de begynner på skolen.

Det er avsatt 9 mill. kroner til prosjektet i 2006. Det er ønskelig å gjøre forsøksordningen treårig, for deretter å evaluere erfaringene fra prøvekommunene med tanke på eventuelt å gjøre ordningen landsdekkende fra 2009.

Et sentralt element i prosjektet er opplæring av helsesøstre i kartleggingsverktøyet SPRÅK4, foreldreveiledning og tverrfaglig samarbeid mellom helsestasjon, barnehager og PP-tjenesten. Et slikt opplæringstilbud vil bli gitt ved fem universiteter og høyskoler rundt om i landet.

SPRÅK4 er et kartleggingsverktøy som er utviklet for barn med norsk som morsmål. En viktig utfordring for forsøkskommunene blir derfor å tilpasse og tilrettelegge dette for barn med to- eller flerspråklig bakgrunn. Søknadene fra de 12 kommunene viser at det er store variasjoner når det gjelder i hvilken grad de allerede har gjennomført opplæring i eller praktisert SPRÅK4 på helsestasjonene. Gjennom prosjektperioden vil det derfor være behov for tett oppfølging og veiledning fra fagpersoner på feltet.

Søknadene fra de 12 kommunene er nå ferdigbehandlet av IMDi i samråd med Sosial- og helsedirektoratet og tilskuddsbrev vil bli sendt ut de nærmeste dagene.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Innvandrerungdom fornøyd med livet

Ungdom med innvandrerbakgrunn føler de har det minst like bra og har like godt selvbilde som de med norske foreldre, viser ny forskning.

De første resultatene er klare fra ICSEY-studien (International Comparativ Study of Ethnocultural Youth), som undersøker hvordan innvandrerungdom i 13 land, deriblant Norge, tilpasser seg og klarer seg i samfunnet.

Professor i psykologi ved Universitetet i Bergen (UiB), David Lackland Sam, er en av forskerne i det internasjonale prosjektet. Han mener resultatene er oppsiktsvekkende på den måten at de bryter med vante forestillinger om at innvandrere har det vanskeligere enn ikke-innvandrere og har mindre selvtillit på grunn av diskriminering i samfunnet.

- Undersøkelsen viser tvert imot at ungdom med innvandrerbakgrunn ikke skiller seg negativt ut. I noen tilfeller viser de seg faktisk å være mer fornøyde og tilpassede. Denne tendensen ser vi i alle landene, også i Norge, sier Lackland Sam.

Utenom Norge, er Finland, Sverige, Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Israel, Portugal, Nederland, Australia, New Zealand, Canada og USA med i ICSEY-studien. I Norge har pakistanere, vietnamesere, tyrkere og chilenere i byene Bergen, Drammen, Oslo, Stavanger og Trondheim deltatt.

- Vi er kommet frem til fire forskjellige tilpasningsstrategier eller profiler, forklarer professor David Lackland Sam ved Universitetet i Bergen.

Integreringstypen
Den største gruppen - som jevnt over klarer seg bra - hører til integreringstypen. Dette er ungdom som respekterer sine foreldre, men som også gjør bruk av vertslandets kultur. De velger seg det beste fra begge verdener, og skårer høyt på selvtillit, tilpasning og livskvalitet.

Etniske typen
Dette er ungdom som først og fremst orienterer seg mot sin opprinnelige kultur. De snakker sitt eget språk, har venner fra egen etniske gruppe og behersker ofte vertssamfunnets språk dårlig.

Diffuse typen
Verst ute å kjøre er den diffuse typen - som verken kjenner seg hjemme i foreldrenes kultur - eller i den norske. Denne gruppen - som skårer lavt både på livskvalitet og skoletilpasning - utgjør i Norge 27,1 prosent.

Nasjonale typen
I denne typen passer bare 14,6 prosent av ungdommene i den norske delen av undersøkelsen. Det er de som går helt opp i den nye nasjonale identiteten, på bekostning av den opprinnelige kulturen. De bryr seg lite om familien, snakker så å si bare vertslandets språk og er utelukkende sammen med kamerater fra det nye landet. Men de skårer ikke høyt på livskvalitet, og greier seg heller ikke spesielt bra.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hva skjer ?

Norskkonferansen 2006 – Hvordan øke læringsutbyttet?
4.-5. mai, Oslo Kongressenter

Tema for konferansen vil være individuell tilpasning av norskopplæringen, med hovedfokus på bruk av europeisk språkperm som metode. Arrangør er Vox.
Les mer her

Kvinneuniversitetets forskningsfond utlyser stipend på 40 000 kr for 2006. Tema er "Innvandrerkvinnen i Norge – modell og foregangsperson". Søknadsfrist: 8. mai 2006.
For mer informasjon, se: http://www.kvinneuniversitetet.no

Likeverdige muligheter for alle
IMDi Øst arrangerer konferansen Likeverdige muligheter for alle i Oslo 8. og 9. mai 2006.
Les mer her

Maihaugenkonferansen 2006
Maihaugenkonferansen 2006 – " Veien til arbeid, inkludering og velferd - Innvandreres muligheter til utdanning og samfunnsdeltagelse" arrangeres 10. og 11. mai 2006. Påmeldingsfristen er 20. april.
Les mer her

Konferanse: ”Immigration Futures” om framtidige migrasjonsstrømmer, migrasjonsmønstre og utvandringens betydning for avsenderland. Tid og sted: 18.-19. mai 2006, Prato, Italia.

KIMs landskonferanse 2006 - Om minoritetsorganisasjoner
KIMs (Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene) landskonferanse holdes i Drammen 19.-20. mai 2006. Tema er " Mangfold og inkludering - nye utfordringer for minoritetsorganisasjonene".
Les mer her

Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring og Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse arrangerer den 22. og 30. mai kurs om ulike kulturer- hva så? Sykdom, mestring og minoriteter. (kurset gir tellende timer innen mange felt, se www.nad.no for mer informasjon). For nærmere informasjon kan Steinar Bakken fra Næringsakademiet bli kontaktet : steinar@nad.no).
Samme kurs skal også holdes i Stavanger i samarbeid med lærings og mestringsenteret ved Stavanger Sykehus 12. juni 2006.

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring arrangerer nasjonal konferanse i Tromsø 1-2 juni 2006 -"Mangfold gjennom inkludering og deltakelse i oppvekst og utdanning"
Målet med konferansen er å skape en dialog, dele erfaringer og bidra til refleksjon om utfordringer som en mangfoldig og flerkulturell skole og barnehage stiller oss overfor. Gjennom et rikholdig program gis konferansedeltakerne kunnskap og inspirasjon som kan støtte utvikling av god praksis i ulike deler av utdanningssamfunnet.
For å se på programmet klikk her.
Konferanseavgift, priser for opphold og påmelding

Intro 2 år!
Hold av datoene 31. august og 1. september 2006. Da inviterer Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til feiring av introduksjonsordningen på Chateau Neuf i Oslo.
Les mer her

Den 11. Internasjonale Metropolis-konferansen i Lisboa 2.- 6. oktober 2006 med tema: Paths and crossroads: Moving People, Changing places.
Les mer om konferansen: http://www.ceg.ul.pt/metropolis2006/
Les mer om Metropolis: www.international.metropolis.net

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktuelle lenker

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Om Innvandringsnytt

Utgitt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Ansvarlig redaktør: Gina Lund
Redaktør: Tommy Ose, e-post:
tommy.ose@aid.dep.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo
Telefaks 22 24 95 48


Avslutte abonnementet? Skriv inn e-postadresse: