Historisk arkiv

Innvandringsnytt nr. 19 - 24.5.2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

¤UDIs praksis sterkt kritikkverdig ¤Manuela Ramin-Osmundsen fratrer sin stilling ¤26 mill. til integreringsarbeid ¤Å finne styrken i mangfoldet ¤Oslo voksenopplæring lanserer nytt kurstorg ¤Menneskehandel: veien til prostitusjon i Norge ¤Nytt utenriksmag

Nyhetsbrev om norsk flyktning- og integreringspolitikk



Innvandringsnytt nr. 19 - 24.5.2006 - Årgang 3 - Om norsk flyktning- og integreringspolitikk

Ønsker du å abonnere? Skriv inn e-postadresse:

Tidligere nyhetsbrev finnes på www.innvandringsnytt.no

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


UDIs praksis sterkt kritikkverdig

UDI la opp til og gjennomførte en praksis som delvis var i strid med utlendingslovens § 8.2 og departementets forskrift da direktoratet behandlet søknader fra de såkalte MUF-erne i fjor høst. Dette er en hovedkonklusjon i rapporten som granskingskommisjonen la fram.

Direktoratet la seg bevisst på en linje hvor regelverket og instrukser ble tøyd. Dette førte til at de havnet på feil side av loven. Det ble gitt signaler fra ledelsen om at anvendelse av utlendingsloven skulle være ”liberal”. Innvendinger fra saksbehandlere ble ikke tatt hensyn til da det ble lagt opp til en behandling som til dels var i strid med loven. Departementet ble heller ikke orientert.

Kommisjonen finner det godtgjort at departementet ikke ble orientert om direktoratets praksis før i brevet fra 23. januar 2006.

- Det er kommet fram svært alvorlig kritikk i rapporten, som innebærer at vi må rydde opp. Jeg vil gjennomføre de tiltakene som er nødvendige for å sikre tydelige styringsforhold, avklarte roller og klare rutiner som hindrer at dette skjer igjen, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Kommisjonen retter først og fremst kritikk mot tidligere direktør Trygve G. Nordby. Han må tåle kritikk for en generell ledelseskultur hvor innvendinger ikke ble hørt, og for ikke aktivt å ha satt inn tiltak for å sikre en praksis i tråd med regelverket. Også andre i ledelsen må tåle kritikk.

Direktoratet hadde plikt til å informere departementet før gjennomføring av praksisendringer. Slik informasjon ble ikke gitt før behandlingen var nærmest ferdig i januar 2006.

- Flyktning- og innvandringsområdet er et svært politisert felt med stor offentlig oppmerksomhet. Jeg tror det er en bred enighet om nødvendigheten av en politisk styring med et så viktig område. Politikerne skal ikke avgjøre enkeltsaker, men trekke opp linjer og gi klare føringer for behandlingen av disse sakene. Det er lov å være uenig med politikerne, men når jeg og mine politiker-kolleger har lyttet, vurdert og tatt en beslutning, når en lov eller forskrift er vedtatt, når en instruks er gitt, må vi kunne ha tillit til at de mange enkeltsakene blir behandlet i tråd med våre beslutninger, sier Hanssen.

Granskningskommisjonens rapport, del 1 (pdf-format)

Hans P. Gravers innledning om Granskningsrapporten, del 1 (pdf-format)

Statsråd Bjarne Håkon Hanssens innlegg under pressekonferansen (pdf-format)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Manuela Ramin-Osmundsen fratrer sin stilling

Manuela Ramin-Osmundsen meddelte statsråd Bjarne Håkon Hanssen sist fredag at hun ønsker å fratre sin stilling.

Hun har kommet til at det vil være vanskelig for henne å lede UDI gjennom de utfordringer direktoratet nå står overfor når det gjelder å gjenopprette det tillitsforholdet som er helt avgjørende for en god politisk styring av flyktning- og innvandringspolitikken.

- Det er en beslutning det står respekt av, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Rapportens konklusjon gir ikke grunnlag for å fastslå at Manuela Ramin-Osmundsen har ført statsråd Bjarne Håkon Hanssen bak lyset.

Manuela Ramin-Osmundsen vil stå til disposisjon for departementsfellesskapet i åremålsperioden. I første omgang skal hun lede arbeidet med et prosjekt i Utenriksdepartementet med det formål å knytte sammen to viktige politikkområder; migrasjonspolitikken og utviklingspolitikken.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

26 millioner kroner til kommunenes integreringsarbeid i 2006

IMDi har fordelt 26 millioner kroner til 117 kommunale prosjekter. Prosjektene skal bedre kommunenes introduksjonsprogram og opplæring i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere. Noen prosjekter skal sikre likeverdige tjenester for personer med innvandrerbakgrunn.

Innholdet spenner fra yrkesrettede kurs og utvikling av metoder for norskopplæring til befolkningens tilgang til offentlige tjenester.

Prosjektmidler til kommunale introduksjonsprogram
Nye undersøkelser viser at det er utfordrende for kommunene å veilede og motivere en del av deltakerne i introduksjonsprogrammet. Det gjelder spesielt analfabeter og personer med liten skolebakgrunn, personer med helseproblemer og kvinner med omsorg for mange barn.

I 2006 har en del av midlene gått til prosjekter som skal skreddersy aktiviteter for disse gruppene. Det er blant annet yrkesrettede kurs for bil- og båtpleie, arbeide i butikk og innenfor salg og service, arbeide med renhold, kantinedrift eller lefse- og flatbrødproduksjon og prosjekter som utvikler metoder for bedre kartlegging og oppfølging av deltakerne. I tillegg har det særlig vært fokusert på overgangen til ordinært arbeid og utdanning gjennom støtte til prosjekter som utvikler gode praksisplasser, yrkesretter opplæringen og styrker deltakerens nettverk.

Prosjektmidler til opplæring i norsk og samfunnskunnskap
I 2006 har man ønsket å styrke opplæringen for analfabeter og personer med liten skolebakgrunn. Prosjektene her har fått støtte til å utvikle bedre pedagogiske metoder for læring og kartleggingsverktøy, veiledning og individuelle planer. I tillegg har det blitt gitt støtte til interkommunalt samarbeid om opplæringen i samfunnskunnskap.

Prosjektmidler til å utvikle likeverdige offentlige tjenester
Gjennom et flerårig forsøks- og utviklingsprogram er det innhentet kunnskap om barrierer som er til hinder for et likeverdig tjenestetilbud for alle. Derfor har IMDi i 2006 støttet prosjekter som prøver ut og tilpasser modeller og metodeverktøy. Prosjektene skal styrke de ansattes tverrkulturelle kompetanse, bedre kommunikasjonen mellom tjenesteinstansen og personer med innvandrerbakgrunn og kartlegge hvorvidt de kommunale tjenestene møter befolkningens behov.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Å finne styrken i mangfoldet

Match-prosjektet i Vest-Agder har gjennom tre år arbeidet med å styrke minoritetsperspektivet i tjenester for barn og unge. Prosjektet har utviklet håndboka Å finne styrken i mangfoldet.

Sammen med enheter innen barnehage, barnevern, fritidssektor og skole er det utviklet verktøy som kan brukes av alle som jobber med barn, unge og familier. Først og fremst er det håndboka Å finne styrken i mangfoldet, som kan lastes ned her, eller bestilles fra bestilling@imdi.no. Senere vil det også komme en dvd-film med tale på flere språk om det å ha barn i norsk barnehage: 'Solsletta – en barnehage i Norge', en kursperm og en rapport.

Last ned håndboka (pdf)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Oslo voksenopplæring lanserer nytt kurstorg

Kurstorget er et nytt tilbud på Oslo voksenopplærings nettsider. Det skal være en tilgjengelig og brukervennlig oversikt over kurs i samfunnsopplæring på morsmål.

- Kurstorget er et tilbud for Oslo, men også for andre kommuner som skal arrangere kurs selv, slik at de kan hente ideer og oppdatere seg på hva som foregår, sier Ingun Westlund ved Oslo VO.

- Kurstorget gjør det også lettere for kursdeltakerne å planlegge sin egen hverdag, fordi de til enhver tid har oversikt over når kursene på deres eget morsmål går. Online påmelding er en annen ny funksjon som gjør det lettere.

Oversikten inneholder i første omgang informasjon om kursene som skal gjennomføres i sommer, og skal holdes kontinuerlig oppdatert. Foreløpig inneholder kurskatalogene kursene i samfunnskunnskap. Kurstorget finner du her:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Menneskehandel: Kvinner fra Øst-Europa forteller om veien til og livet i prostitusjon i Norge

Undersøkelsen, som er utført av forskere ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo, ser på hvordan menneskehandel for prostitusjonsformål foregår på vei til og i Norge, og hvordan dette ser ut for kvinnene.

Forskerne intervjuet østeuropeiske kvinner i prostitusjon. Kvinnene som ble intervjuet var mellom 20 og 43 år gamle, og de fleste hadde mye erfaring med prostitusjon. De hadde reist ut flere ganger, noen ganger under vilkår som kan karakteriseres som menneskehandel, andre ganger gjennom ”hjelpere”, og oftere og oftere på egenhånd.

Les forskernes sammendrag her. (pdf-format)

Les hele rapporten her. (pdf-format)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Nytt utenriksmagasin fra Utrop: Sør

I utgave 9 i Utrop lanseres Sør, et utenriksmagasin. SØR skal komme én gang i måneden, og skal distribueres sammen med Utrop.

- Vi har ofte en mer sammensatt forståelse av problemer og utfordringer i våre hjemland enn det som er tilfellet for norske journalister og avislesere. Disse kunnskapene bør formidles videre til det norske samfunn. Artikler, analyser og annet materiell skal bedre forståelsen av samfunnsforhold utenfor Norge, skriver prosjektleder Alfredo Biamont i lederartikkelen.

Ønsker du abonnement på Utrop, inkludert Sør-sidene: Klikk her

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Hva skjer ?


Nasjonalt Kompetansesenter for læring og mestring og Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse arrangerer den 22. og 30. mai kurs om ulike kulturer- hva så? Sykdom, mestring og minoriteter. (kurset gir tellende timer innen mange felt, se www.nad.no for mer informasjon). For nærmere informasjon kan Steinar Bakken fra Næringsakademiet bli kontaktet : steinar@nad.no).
Samme kurs skal også holdes iStavanger i samarbeid med lærings og mestringsenteret ved Stavanger Sykehus 12. juni 2006. Kontaktperson her er Inger Arctander: arci@SIR.no

"Å finne styrken i mangfoldet"
De to første konferansene er lagt til Stavanger 30.mai, og Drammen 1.juni. Målgrupper for konferansene er lærere, førskolelærere, barnevernsarbeidere, helsesøstere, kulturarbeidere, familieterapeuter og andre som arbeider innen offentlige tjenester for barn, unge og familier.
Les mer her

Onsdag 31. mai kl. 9-12 på IKM Internasjonalt Kultursenter og museum, Tøyenbekken 5 - KONTAKTFORUM!
Integrerings og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ble opprettet 1.1.2006, og Enhet for mangfold og integrering, Oslo kommune (emi) 1.10.2005
Kontaktforum har invitert dem til å snakke om sine nye prioriteringer og oppgaver.
-Fokus på innvandrerorganisasjonene, ved Ragnhild Monclair, Avdelingssjef emi/IMDi;
-Visjoner og prioriteringer i integreringsarbeidet, ved Osmund Kaldheim, direktør for IMDi
-Groruddalen prosjektet; utvikling og mangfold
-Likeverdige offentlige tjenester – og like muligheter for alle
-Bosetting i Oslo området
-Introduksjonsordningen er snart 2 år; veien videre
-Ny Sjanse
IMDi medarbeidere Øivind Nergaard, Jorun Hermansen og Herdis Nundal

Fortløpende påmelding til Siri Døving, 234 22 733, eller e-post kontaktforum@bga.oslo.kommune.no

Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring arrangerer nasjonal konferanse i Tromsø 1-2 juni 2006 -"Mangfold gjennom inkludering og deltakelse i oppvekst og utdanning"
Målet med konferansen er å skape en dialog, dele erfaringer og bidra til refleksjon om utfordringer som en mangfoldig og flerkulturell skole og barnehage stiller oss overfor. Gjennom et rikholdig program gis konferansedeltakerne kunnskap og inspirasjon som kan støtte utvikling av god praksis i ulike deler av utdanningssamfunnet.
For å se på programmet klikk her.
Konferanseavgift, priser for opphold og påmelding

UDIs vårkonferanse
Tirsdag 6. juni 2006 avholdes UDIs årlige fagkonferanse. Tema for årets konferanse er ”Barnets beste og regulert innvandring – en motsetning?”
Påmelding og ytterligere informasjon finner du her:

Fra fredag den 18. til søndag 20. august 2006 blir det Mela på Rådhusplassen i Oslo. Forberedelsene er i gang og det søkes etter frivillige til Mela 2006.
http://www.horisont.org/

Intro 2 år!
Hold av datoene 31. august og 1. september 2006. Da inviterer Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) til feiring av introduksjonsordningen på Chateau Neuf i Oslo.
Les mer her

MIGRAHEL - Faggruppe for sykepleiere som jobber med migrasjonshelse
inviterer til konferanse 14. og 15. september 2006, Clarion Hotell Royal Christiania, Oslo.
Målgruppe: Helsepersonell og andre interesserte som jobber med asylsøkere, flyktninger og innvandrere.
Les programmet for konferansen her:
Påmelding her:

Den 11. Internasjonale Metropolis-konferansen i Lisboa 2.-6. oktober 2006 med tema: Paths and crossroads: Moving People, Changing places.
Les mer om konferansen: http://www.ceg.ul.pt/metropolis2006/
Les mer om Metropolis: www.international.metropolis.net

10. – 11.oktober 2006, Oslo
Konferanse: Hvordan lykkes bedre med integrering av flerkulturell ungdom?
En tverrfaglig konferanse for skolevesen, ungdomsarbeidere, politi, helse- og sosialtjeneste.
Confex inviterer til to dager med erfaringsbaserte råd for bedre kommunikasjon og tverrfaglig samarbeid mellom skole, hjem og fritid. Hør blant andre Osmund Kaldheim, Loveleen Brenna, Thomas Hylland Eriksen, Ilham Hassan og Elisabeth Appa Beveney!
Les hele konferanseprogrammet her

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Aktuelle lenker

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Om Innvandringsnytt

Utgitt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID).

Ansvarlig redaktør: Thor Arne Aass
Redaktør: Tommy Ose, e-post:
tommy.ose@aid.dep.no

Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Postboks 8019 Dep, 0030 Oslo
Telefaks 22 24 95 48


Avslutte abonnementet? Skriv inn e-postadresse: