Historisk arkiv

Kommentar til de siste dagers oppslag om retur av somaliere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Kommentar til de siste dagers oppslag om retur av somaliere

Regjeringen fører en human, solidarisk og rettssikker flyktning- og asylpolitikk slik som forutsatt i Soria Moria-erklæringen, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen. (20.08.06)

Hanssen påpeker at Norge i stor grad følger tilrådningene fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

- Det er viktig å lytte til rådene vi får fra FN, og det gjør vi. Men det er ikke utelukkende anbefalinger fra FN som er avgjørende for utfallet av en asylsak. Det foretas individuelle vurderinger i hver enkelt sak, og det er informasjon fra en rekke ulike kilder, blant annet UNHCR, som legges til grunn. Det legges for eksempel vekt på forhold som norske utenriksstasjoner og vår utlendingsattache melder inn, sier Bjarne Håkon Hanssen.

I løpet av neste uke skal statsråden ha møte med Utlendingsnemnda (UNE).

- Det er helt naturlig for meg å et møte med UNE for å bli informert og oppdatert om de løpende vurderinger som blir tatt. Jeg ønsker å forsikre meg om at det er forsvarlig å tvangsreturnere personer med endelig avslag til Somalia. Regjeringen kan ikke instruere UNE om en endret praksis på annen måte enn gjennom lov og forskrift, sier Hanssen.

Hvilken vekt som generelt skal legges på UNHCRs anbefalinger, er et spørsmål regjeringen vil drøfte og komme til i løpet av høsten. Eksisterende politikk for retur av asylsøkere som ikke har beskyttelsesbehov i Norge, gjelder inntil ny politikk eventuelt er vedtatt.